După concedierea mai multor administratori speciali din companii de stat, ministrul Economiei, Claudiu Năsui, anunță că vrea să desființeze prin Ordonanță de urgență (OUG) sinecurile administratorilor „speciali” pentru privatizare din companiile de stat. Ce sunt administratorii „speciali”? O găselniță a guvernului Năstase prin care a creat sinecuri bine plătite pentru activul de partid, susține Năsui, care acuză că de 20 de ani nu s-a privatizat nimic, companiile au devenit găuri negre, deși administratorii speciali sunt plăți și cu 19.000 de lei pe lună.

Claudiu NasuiFoto: Hotnews

Ministerul Economiei a scos în consultare publică un proiect de OUG care va abroga dispozițiile care reglementează administrarea specială și supravegherea financiară la societățile cu capital de stat aflate în proces de privatizare din Legea 137/2002.

Năsui: Atâta timp cât compania nu este privatizată, administratorul special ia un salariu frumos, în unele cazuri de până la 19.000 lei pe lună

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a precizat marți pe Facebook că de 20 de ani de la această lege, nu s-a privatizat nimic, companiile s-au transformat în găuri negre, în timp ce administratorii speciali sunt plătiți și cu 19.000 de lei. Potrivit ministrului, fără aceste modificări urgente, România riscă deschiderea unui infringement din partea Comisiei Europene.

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a anunțat la începutul acestei luni eliberarea din funcție a administratorilor a trei companii de stat ale căruri salarii lunare ajungeau și la peste 16.000 de lei pe lună deși companiile sunt pe pierdere.

„Eliberăm din funcție alți administratori „speciali”. De data aceasta este vorba de administratorii „speciali” a 3 companii de stat: Uzina Mecanică Cugir, Fabrica de Arme Cugir și Uzina Automecanica Moreni. Salariile lor erau de 10.874 lei, 14.630 lei și 16.142 lei pe lună. Cât de bine au fost administrate aceste companii? Automecanica Moreni face pierderi an de an (între 8 și 7 milioane de lei) și are capitaluri proprii negative, adică mai multe datorii decât active. Celelalte două sunt, de asemenea, pe pierderi. Cu rezultate operaționale care s-au înrăutățit anul trecut față de 2019. Pe scurt, tipic companii de stat, care trăiesc din banii contribuabililor”, a scris Năsui pe Facebook.

Potrivit ministrului acești administratori „nu făceau absolut nimic”.

„Conform legii, ei ar fi trebuit să pregătească aceste companii pentru privatizare. În realitate, statul român nu a mai privatizat nimic de peste un deceniu. Toate sunt „ale noastre”, adică căpușate în continuu de mafii de partid. Fac pierderi. Acumulează datorii. După care șterg datoriile și o iau de la capăt”, a mai scris Năsui pe Facebook.

Pe 27 iulie, ministrul a anunțat eliberarea din funcție a altor administratori pentru privatizare de la trei companii de stat: Băița SA, Uzina Mecanică Plopeni și Uzina Mecanică București. Salariile lor de la stat erau de 10.871 de lei, 10.476 de lei și 14.658 de lei pe lună.

Pe 28 iulie, alți doi administratori au fost eliberați din funcție. Este vorba despre administratorii speciali pentru privatizare de la Tohan şi Carfil, care aveau un salariu lunar de aproximativ 9.000 de lei, deşi ambele companii de stat înregistrează pierderi.