Saga celui mai mare jaf crypto din istorie pare să fi ajuns la sfârșit după ce „domnul Pălărie Albă”, hackerul care a furat criptomonedele, a returnat luni toate activele digitale platformei de la care le-a sustras, relatează CNET.

Hackeri Foto: Freepik.com

Poly Network, o platformă descentralizată de finanțe bazată pe tehnologia blockchain, anunțase pe 11 august că criptomonede în valoare de peste 610 milioane de dolari au fost sustrase din rețeaua sa de către un hacker sau un grup de hackeri prin exploatarea unei vulnerabilități a codului sursă.

Echipa Poly Network a făcut apel la hacker să returneze activele digitale furate și a anunțat că a luat legătura cu cele mai mari platforme de tranzacționare a criptomonedelor din lume pentru a bloca transferurile dinspre adresele în care au fost mutate acestea.

În mod surprinzător, hackerul, pe care cei de la Poly Network îl porecliseră „domnul Pălărie Albă” (o referință la hackerii etici care sondează vulnerabilitățile dintr-un sistem fără intenția de a le exploata), a început la scurt timp după să returneze din criptomonedele furate.

Experții în securitate s-au declarat sceptici că ar fi vorba într-adevăr de un hacker etic, unii speculând că acesta și-ar fi dat seama după jaf că îi va fi imposibil să spele o cantitate atât de mare de active digitale obținute ilicit.

„Domnul Pălărie Albă” a început să returneze criptomonedele la scurt timp după jaf

Cert este că „domnul Pălărie Albă” returnase deja încă de săptămâna trecută majoritatea criptomonedelor furate, păstrând monede digitale în valoare de doar 33 de milioane de dolari.

Însă criptomonede returnate în valoare de 200 de milioane de dolari erau încă inaccesibile într-un cont care necesita o parolă atât a Poly Network cât și a hackerului pentru a putea fi accesat.

Poly Network i-a oferit hackerului o recompensă de 500.000 de dolari pentru înapoierea tuturor criptomonedelor furate și i-au oferit un post de consultant-șef de securitate în cadrul companiei.

Reprezentanții Poly Network au anunțat de asemenea că nu intenționează să înainteze o plângere penală împotriva hackerului.

Hackerul a înapoiat toate activele digitale furate

Luni dimineața „domnul Pălărie Albă” a contactat compania și i-a oferit cheia necesară pentru accesarea fondurilor care îi erau încă inaccesibile.

„În acest moment toate activele utilizatorilor care au fost transferate în timpul incidentului au fost recuperate integral”, a anunțat luni Poly Network într-o postare pe site-ul Medium.

Reprezentanții rețelei au afirmat de asemenea că în prezent sunt depuse eforturi pentru înapoierea criptomonedelor proprietarilor de drept.

Deocamdată nu este clar dacă hackerul a acceptat recompensa de jumătate de milioane de dolari sau postul oferit de Poly Network însă, potrivit CNBC, o persoană anonimă care a pretins că este „domnul Pălărie Albă” a anunțat într-un mesaj criptat într-o tranzacție digitală că „părăsește spectacolul”.

„Acțiunile mele, care pot fi considerate ciudate, sunt eforturile mele de a contribui la securitatea proiectului Poly în stilul meu personal”, a afirmat hackerul în mesaj.

„Consensul a fost atins într-un mod dureros și obscur însă el funcționează”, a mai anunțat acesta criptic.

Citește și: