Antreprenorul american Ryan Cohen a obținut un randament de aproximativ 2.400% de pe urma investiției pe care a făcut-o în urmă cu 8 luni în acțiunile GameStop, acestea ajungând să valoreze aproape două miliarde de dolari, relatează Markets Insider.

Ryan CohenFoto: Captura YouTube

Cohen, cofondator al companiei de comerț online Chewy și „investitor activist”, a dezvăluit pentru prima dată că a cumpărat acțiuni ale retailerului de jocuri video în urmă cu un an și până la mijlocul lunii decembrie și-a construit un portofoliu de 9 milioane de acțiuni ale GameStop.

Potrivit documentelor financiare depuse de către acesta, el a cheltuit în total 76 de milioane de dolari pentru a cumpăra acțiunile, ceea ce înseamnă că a plătit în medie 8,40 de dolari pe acțiune.

Prețul acțiunilor GameStop a crescut fulminant de atunci, valoarea cotei lui Cohen (12,5% din totalul companiei) urcând la 1,9 miliarde de dolari, de 25 de ori mai mare decât investiția făcută.

Prețul acțiunilor companiei a crescut cu peste 1.000% doar anul acesta, de la sub 20 de dolari la începutul lui ianuarie la aproximativ 210 dolar în momentul publicării acestui articol.

Cohen este atât unul dintre beneficiarii majori cât și unul dintre actorii cheie care au impulsionat creșterea valorii acțiunilor.

Investiția antreprenorului din comerțul online a fost văzută drept un vot de încredere pentru GameStop anul trecut și acesta a dat de înțeles într-o scrisoare trimisă consiliului de administrație al companiei că intenționează să transforme retailerul de jocuri într-o companie de tehnologie.

Între timp acesta a adus modificări majore în componența conducerii GameStop, și-a asigurat funcția de președinte și a promis că va transforma afacerea pentru a-și atinge potențialul.

Mai mult, activismul lui Cohen a fost unul dintre motivele pentru care investitorii individuali de pe WallStreetBeets au decis să forțeze o lichidare forțată („short squeeze) din partea fondurilor de hedging care au pariat împotriva GameStop.

Acțiunea coordonată pe forumul Reddit a dus temporar la creșterea acțiunilor retailerului la 483 de dolari, moment în care acțiunile lui Cohen valorau 4,3 miliarde de dolari.

Unii analiști consideră că implicarea antreprenorului în GameStop a oprit o depreciere accentuată a acțiunilor companiei când aceasta a anunțat mai devreme în cursul anului că va emite 8,5 milioane de noi acțiuni.

Citește și: