„Apple nu are monopol pe piață pentru tranzacțiile cu jocuri mobile”, a decis vineri un judecător american în cazul dintre gigantul tehnologic californian și Epic Games, editorul jocului Fortnite, scrie AFP.

Epic GamesFoto: M A Soliman, Dreamstime.com

Pe de altă parte, Apple nu mai poate forța editorii să își folosească sistemul de plăți în cadrul aplicațiilor lor și, prin urmare, să plătească un comision, un subiect în centrul litigiului care ar putea redefini economia sectorului.

Totul a început în august anul trecut, când Epic Games a fost eliminată din App Store, după ce a încălcat regulile stabilite de Apple.

Dezvoltatorii trebuie să dea un comision de 30% magazinului de aplicații App Store de fiecare dată când cineva instalează jocul sau face tranzacții în el, însă Epic Games a creat în vara lui 2020 un mod de plată alternativ prin care userii pot face economie de bani și pot ocoli sistemele obligatorii instalate de Apple. Practic, userii plăteau direct către Epic Games, iar Apple nu mai încasează comisionul.

Epic Games a intentat proces celor de la Apple și desfășurarea este urmărită cu interes de toată lumea, fiindcă se repune în discuție modul în care funcționează platformele dominante care controlează o imensă piață a creatorilor de aplicații, piață estimată la 100 miliarde dolari/an.

Epic Games acuză Apple că a construit un ecosistem gândit astfel încât să restrângă distribuția aplicațiilor și un sistem care exclude rivalii, afectează concurența și oferă mai puține alegeri consumatorilor.

Apple a numit App Store un ”miracol economic” și spune că dezvoltatorii au avut enorm de câștigat. Apple spune că este normal să dețină controlul asupra tuturor aspectelor, acest lucru garantând că totul este complet sigur și experiența userilor va fi la superlativ. Apple spune că Epic Games a deschis acest proces fiindcă scădea interesul user-ilor pentru jocul Fortnite și compania a găsit prin acest proces un mod pentru a trezi din nou interesul.

Epic Games este evaluată la 29 miliarde dolari și spune că are 350 de milioane de jucători înscriși în Fortnite. Tim Sweeney, CEO al Epic Games, a spus în prima zi a procesului că a dat în judecată cea mai valoroasă companie a lumii nu pentru a ajuta vânzările Fortnite, ci pentru a apăra interesele dezvoltatorilor care sunt dezavantajați de comisionul cerut de Apple.

El mai spune că dezvoltatorii ar trebui să aibă mai multe drepturi pe App Store, fiindcă sunt cazuri în care Apple obține venituri mai mari decât creatorii unei aplicații. Aici trebuie spus că fără App Store, despre multe aplicații ar fi aflat extrem de puținu oameni.