Peste 70 de milioane de utilizatori s-au alăturat mesageriei securizate Telegram, a declarat marți fondatorul său rus, Pavel Durov, o consecință a întreruperii masive care a afectat aplicațiile concurentului său Facebook, scrie AFP.

TelegramFoto: Larichev89, Dreamstime.com

"Am primit cu bine peste 70 de milioane de utilizatori de pe alte platforme într-o singură zi", a spus Durov pe contul său Telegram, referindu-se la "o creștere record a numărului de înregistrări".

"Sunt mândru de echipa noastră care a reușit această creștere fără precedent, deoarece Telegram a continuat să funcționeze fără probleme pentru majoritatea utilizatorilor noștri", a continuat miliardarul în vârstă de 36 de ani.

O întrerupere mondială fără precedent a forțat luni miliarde de utilizatori să renunțe la toate serviciile Facebook, de la WhatsApp la Instagram, prin Messenger și Oculus.

Profitând de această cădere, mesageria Telegram a ajuns luni de pe locul 56 pe locul 5 printre cele mai descărcate aplicații gratuite din Statele Unite, potrivit firmei specializate SensorTower.

Alte rețele concurente, cum ar fi Twitter, au avut, de asemenea, un aflux de utilizatori.

"Aș dori să spun următoarele noilor noștri utilizatori: bine ați venit la Telegram, cel mai mare sistem de mesagerie independent din lume. Nu vă vom dezamăgi cum o vor face alții", a spus Durov marți.

Fondată în 2013 de frații Pavel și Nikolai Durov, foști creatori ai foarte popularei rețele sociale rusești VKontakte, Telegram susține că securitatea este prioritatea sa și refuză, în general, să colaboreze cu autoritățile, ceea ce i-a adus încercări de blocare în unele țări, în special în Rusia.

În ianuarie 2021, Telegram se bucurase deja că a câștigat 25 de milioane de utilizatori după anunțarea de către WhatsApp a unei mai mari partajări a datelor sale cu compania-mamă Facebook.

Cădere fără precedent a secrvciilor Facebook

Facebook, WhatsApp, Instagram și alte aplicații dezvoltate sau deținute de compania fondată de Mark Zuckerberg au „dispărut” practic de pe internet timp de câteva ore luni seara.

Facebook a atribuit problemele unor schimbări defectuoase de configurație la servereși presa americană a scris că angajații companiei au avut și ei mari probleme în a se autentifica la serviciile interne de comunicare.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului de externe de la Moscova, a declarat marți că această cădere globală „răspunde întrebării referitoare la nevoia de a ne dezvolta propriile platforme de internet și social media”.

Afirmația acesteia vine în contextul în care presa rusă a scris în luna iulie a acestui an căautoritățile de la Moscova au reușit să deconecteze cu succes țara de la World Wide Web în timpul testării internetului său suveran.

Zaharova a făcut remarca pe Telegram, o aplicație de mesagerie criptată dezvoltată de Pavel Durov, un antreprenor tech născut în Rusia carea emigrat din țară în 2014.

Telegram a atras 50 de milioane de noi utilizatori luni după căderea WhatsApp, aplicația de mesagerie cumpărată de Facebook în 2014.

Dmitri Marinicev, ombudsmanul pentru internet al președintelui rus Vladimir Putin, a declarat la rândul său că problemele Facebook au scos în evidență necesitatea ca Rusia să își crească nivelul de competivitate în lumea digitală.

„Țările trebuie să monitorizeze concurența în domeniul informațiilor și să împiedice o asemenea monopolizare al spațiului informațional”, a afirmat acesta pentru agenția de presă TASS cu referire la numărul mare de aplicații deținute de Facebook pe care oamenii din întreaga lume le folosesc zilnic.

Rusia și „internetul suveran”

Președintele Vladimir Putin este la rândul său un critic vocal al platformelor social media pe care le acuză de „controlarea societății” și „înlocuirea unor instituții democratice legitime”.

În ultimii ani autoritățile ruse au făcut pași în direcția izolării spațiului online din această țară cu legi și tehnologii menite să creeze așa-numitul „internet suveran” rusesc.

În luna aprilie a acestui anRusia a adoptat legislațiecare obligă toate dispozitivele smart, printre care telefoanele, calculatoarele și televizoarele, vândute în țară să aibe software rusesc preinstalat ca parte a ceea ce unii au descris drept „legea împotriva Apple”.

Cu o lună înainte de adoptarea acestei legi autoritățile de reglementare ruseau restricționat accesul la Twitter prin reducerea vitezei de încărcare a platformeiși au amenințat că aceasta ar putea fi interzisă dacă nu se conformează solicitărilor de a elimina conținutul pe care Kremlinul îl cataloghează drept ilegal.

Experții însă sunt sceptici că Moscova ar putea să implementeze cu succes tehnologii care să permită decuplarea Rusiei de la restul internetului.

Președintele Vladimir Putin este la rândul său un critic vocal al platformelor social media pe care le acuză de „controlarea societății” și „înlocuirea unor instituții democratice legitime”.

Citește și: