CEO-ul Tesla și SpaceX Elon Musk l-a tachinat pe investitorul legendar Warren Buffett fiindcă este mai sărac decât el, sugerându-i să cumpere acțiuni la compania sa de autovehicule electrice dacă vrea să îl ajungă din urmă, relatează Markets Insider.

Elon Musk si Warren BuffettFoto: Forbes

„Poate că Buffett ar trebui să investească în Tesla haha”, a scris Musk pe Twitter.

Miliardarul sud-african are o avere netă de 236 de miliarde de dolari, de peste două ori mai mare decât cea a lui Buffett, evaluată de Bloomberg la 103 miliarde de dolari.

Remarca lui Musk a venit ca răspuns la o postare care scotea în evidență faptul că averea sa este mai mare decât cea a lui Buffett și a fondatorului Microsoft Bill Gates la un loc.

În pofida comentariului, este puțin probabil ca Musk să creadă cu adevărat că Buffett va investi în compania sa, fiind notoriu faptul că fondatorului Berkshire Hathaway îi place să cumpere acțiuni la un preț scăzut și că se limitează la afacerile pe care le înțelege.

Capitalizarea de piață a Tesla a crescut de aproape 10 ori față de începutul anului trecut, perioadă în care compania auto a lui Musk a făcut pariuri majore pe inteligența artificială și bitcoin.

Viziuni diferite între Elon Musk și Warren Buffett

CEO-ul Tesla l-a mai persiflat pe investitorul legendar și înainte, cel mai recent când a respins propunerea Berkshire de a construi în Texas 10 centrale electrice alimentate de gaz natural pentru a preveni o nouă criză energetică majoră în statul din sudul SUA.

Deși în trecut Musk l-a citat de câteva ori pe Buffett, CEO-ul Tesla a admis că nu este „cel mai mare fan” al său, descriind strategia Berkshire de a-și diversifica portofoliul ca „o slujbă plictisitoare”.

De asemenea, în 2018 miliardarul sud-african a catalogat drept „plicticoasă” și ideea lui Buffett de „șanțuri cu apă” (moats) economice - ideea că un brand îndrăgit sau o tehnologie patentată aduc avantaje competitive de durată, în pofida turbulențelor economice.

Musk susține că inovarea este cel mai important atu al unei companii.

Buffett a apărat conceptul mai târziu în cursul acelui an, la adunarea generală a acționarilor Berkshire.

„Elon ar putea răsturna lucrurile cu fundul în sus în unele domenii dar nu cred că ar vrea să se pună cu noi când vine vorba de dulciuri”, a glumit Buffett la întrunire, făcând referire la faimoasa companie de dulciuri See's Candies pe care Berkshire o deține de aproape jumătate de secol.

„Îmi înființez o companie de dulciuri și va fi uimitoare”, a glumit Musk la rândul său pe Twitter.

Cei doi miliardari au păreri radical diferite și față de bitcoin și criptomonede, Buffett afirmând despre acestea, printre altele, că sunt „otravă de șobolani”.