Gigantul imobiliar chinez Evergrande, sugrumat de o datorie colosală, a anunțat reluarea joi în Hong Kong a listării acțiunilor sale, care fuseseră suspendate d ela tranzacționare la începutul lunii octombrie, potrivit AFP.

China EvergrandeFoto: Tse Pui Lung, Dreamstime.com

Unul dintre cele mai importante motoare economice ale Chine are o datorie estimată la aproape 260 de miliarde de euro, care amenință și restul economiei într-un efect de domino.

În ciuda unei furtuni pe piețele financiare din septembrie, Beijingul nu a spus încă dacă va veni sau nu în ajutorul companiei aflată în pragul falimentului.

Și pe 4 octombrie, Evergrande și-a suspendat listarea la bursă, după mai multe termene ratate pentru rambursarea împrumuturilor.

Listarea va fi reluată joi de la ora 09:00, ora locală (01:00 GMT), a declarat grupul într-un comunicat trimis la Bursa de Valori din Hong Kong miercuri seara.

Evergrande avertizează, totuși, că este posibil ca „să nu-și poată îndeplini obligațiile financiare”.

Mai ales că grupul a anunțat eșecul vânzării a 50,1% din capital uneia dintre filialele sale către promotorul chinez Hopson. Tranzacțiaar fi adus echivalentul a 2,2 miliarde de euro.

Evergrande "va continua să pună în aplicare măsuri pentru a atenua problemele de lichiditate", a asigurat dezvoltatorul imobiliar.

Firma a recunoscut în septembrie că s-ar putea să nu-și poată onora toate angajamentele, susține că nu ar fi în pragul falimentului.

Zeci de proprietari răniți și furnizori neplătiți au manifestat totuși în fața sediului grupului din Shenzhen (sudul Chinei).

InvestițiileEvergrande: Fotbal, automobile și turism

Anunțul vine în momentul în care prețurile pentru locuințele noi din țară au scăzut pentru prima dată în șase ani, pe fondul neîncrederii cumpărătorilor față de riscul de faliment al mai multor dezvoltatori.

În 70 de orașe chineze mari și mijlocii, prețurile au avut tendințe de scădere în decurs de un an în septembrie, a declarat miercuri Biroul Național de Statistică (BNS), fără a oferi un procent precis.

Potrivit calculelor agenției de știri financiare Bloomberg, prețurile au scăzut în medie cu aproape 1%.

Evergrande, care și-a diversificat mult activitățile, s-a străduit timp de câteva săptămâni să își onoreze plata dobânzilor și livrările de apartamente.

Pe lângă imobiliare, firma a investit în turism, tehnologie digitală, asigurări, sănătate ... dar și mașini electrice.

Fondată în 2019, ambiția Evergrande Auto a fost să revoluționeze sectorul și să concureze cu Tesla americană. Nu a comercializat încă niciun vehicul.

Evergrande este, de asemenea, cunoscută în China pentru clubul său de fotbal: Guangzhou FC (fostul Guangzhou Evergrande), antrenat anul trecut de românul Cosmin Olăroiu care a adus primul titlu din istoria clublui.

Sectorul imobiliar a fost mult timp unul dintre motoarele economiei chineze, odată cu construirea a milioane de case.

O frenezie stimulată în special de nevoia majorității chinezilor de a avea o proprietate, o etapă aproape obligatorie a progresului social.

Beijingul vrea să liniștească lucrurile: Situația Evergrande, gestionabilă

Dar, în fața creșterii datoriei imobiliare, autoritățile de reglementare au impus sectorului „trei linii roșii”, rapoarte prudențiale care vizează reducerea recursului la împrumuturile promotorilor.

Cei mai vulnerabili s-au străduit de atunci să își mențină activitățile pe linia de plutire, în timp ce vânzările și prețurile imobiliarelor au încetinit brusc în ultimele luni.

La sfârșitul lunii septembrie, Evergrande nu a putut astfel să onoreze rambursările împrumuturilor, totalizând 131 de milioane de dolari (113 milioane de euro).

Și luna aceasta, Evergrande nu a reușit să onoreze un al treilea împrumut în valoare de 148 de milioane de dolari (127 de milioane de euro).

Cu toate acestea, grupul are o perioadă de grație de 30 de zile pentru fiecare împrumut. Termenul limită pentru prima plată este 23 octombrie.

Cu toate acestea, Beijingul a încercat să liniștească lucrurile vineri.

Banca centrală chineză a considerat că situația Evergrande este cu siguranță delicată, dar a asigurat că riscul de contagiune a sistemului financiar este „gestionabil”.

Cu toate acestea, mai mulți promotori se află în frământări.

Unul dintre ei, Sinic, nu a putut rambursa la începutul săptămânii un împrumut de 250 de milioane de dolari (216 milioane de euro), potrivit agenției de rating S&P.

Drept urmare, a scăzut miercuri ratingul de forță financiară al grupului, care este însă mult mai mic decât Evergrande.

Economia Chinei a încetinit în trimestrul al treilea

China a anunţat luni o încetinire netă a creşterii sale economice în trimestrul al treilea (+4,9% pe an). În trimestrul al doilea din 2021, produsul intern brut (PIB) al ţării înregistrase o creştere de 7,9% pe an, după un salt în perioada ianuarie-martie (18,3%).

Această încetinire era anticipată. Un grup de analişti consultaţi de AFP mizau totuşi pe o încetinire mai puţin pronunţată (5%).

De la un trimestru la altul, creşterea gigantului asiatic progresează cu numai 0,2%, un ritm mult inferior celui din perioada aprilie-iunie (1,3%).