Guvernul de la ​Roma lucrează la o ofertă pentru a convinge Intel să investească miliarde de dolari într-o fabrică de semiconductori în Italia, în timp ce Germania pare a fi principala candidată pentru construirea unei fabrici şi mai mari a companiei americane, transmite CNBC.

Sediul Intel din CaliforniaFoto: Justin Sullivan / Getty Images / Profimedia

Fabricile fac parte dintr-un plan al grupului american de a construi capacităţi de producţie de ultimă generaţi în Eurpa, pentru a evita viitoarele deficite de aprovizionare de tipul celor care afectează în mod special industria automobilelor.

Roma discută deja cu Intel despre potenţiala investiţie, care, conform estimărilor preliminare, ar fi în valoare de peste 4 miliarde de euro (4,7 miliarde de dolari), au spus surse care sunt implicate în discuţii.

Una dintre persoane a spus că investiţia totală ar putea ajunge chiar la aproximativ 8 miliarde de euro, în funcţie de planurile Intel.

Italienii ar putea finanța o parte din investiția Intel

Italia este pregătită să finanţeze o parte din investiţia totală cu bani publici şi să ofere condiţii favorabile Intel, inclusiv cu privire la costurile forţei de muncă şi energiei, au spus sursele.

Fabrica ar crea peste 1.000 de locuri de muncă directe în Italia, au adăugat acestea.

"Guvernul pregăteşte o ofertă foarte detaliată cu scopul de a încheia un acord până la sfârşitul anului. Discuţiile cu Intel sunt într-un stadiu avansat. Nu există încă o înţelegere, dar dacă guvernul lucrează din greu în acest sens, are şanse mari să aducă fabrica în Italia", a declarat una dintre surse pentru Reuters.

Printre locaţiile potenţiale se numără zona Mirafiori din Torino, undese află sediul italian al producătorului auto Stellantis, şi Catania, din Sicilia, unde operează deja producătorul franco-italian de cipuri STMicroelectronics, au spus sursele. Intel a refuzat să comenteze planurile sale.

O megafabrică la Dresda?

Cel mai mare proiect al grupului american în Europa este o viitoare megafabrică, pentru care oraşul german Dresda a devenit principalul candidat, au spus sursele.

Nu a fost luată nicio decizie finală pentru niciuna dintre fabrici şi planurile s-ar putea schimba în următoarele săptămâni, au spus sursele, care nu au fost implicate direct în discuţii.

Fabrica italiană ar fi o fabrică de ”ambalare avansată” care foloseşte noile tehnologii pentru a produce semiconductori din componente fabricate de Intel şi alţi producători de cipuri, au spus sursele.

Intel foloseşte tehnologia pentru a atrage noi clienţi, cum ar fi divizia Amazon de cloud computing, dar singurele sale fabrici se află în Statele Unite.

Franţa este, de asemenea, văzută ca o cconcurentă pentru megafabrică, în timp ce Italia se confruntă cu concurenţa din Polonia, unde Intel este deja prezentă.

CEO-ul Intel, Pat Gelsinger, a declarat luna trecută că compania va anunţa locaţiile a două noi fabrici majore de fabricare a cipurilor în UE până la sfârşitul anului, urmând să cheltuie 80 de miliarde de euro în următorul deceniu pe continent.

UE vrea să reducă dependența de SUA și China

Planurile survin în timp ce Uniunea Europeană urmăreşte să-şi reducă dependenţa de livrările de semiconductori din Statele Unite şi China, iar criza aprovizionării cu cipuri nu arată semne de atenuare.

Producătorii de cipuri se străduiesc să crească producţia după ce măsurile de izolare la domiciliu în timpul pandemiei au dus la o cerere explozivă de electronice de larg consum, cum ar fi smartphone-urile şi computerele.

Deficitul a afectat cel mai mult industria auto - un pilon major al economiei europene - întrucât producătorii de cipuri au preferat în general clienţii producători de electronice de larg consum, care cumpără cipuri mai avansate, care au o marjă mai mare de profit.

Premierul italian Mario Draghi a declarat săptămâna aceasta că UE trebuie să acţioneze ”acum şi decisiv” pentru a creşte producţia şi a-şi îndeplini obiectivul de a fabrica 20% din producţia mondială de semiconductori până în 2030.

"China şi SUA investesc deja zeci de miliarde fiecare în acest sector", a spus el.

Cu toate acestea, construirea megafabricii şi a fabricii de ambalare va dura ani de zile şi este puţin probabil să ajute producătorii auto europeni pe termen scurt.

Pentru aceasta, Gelsinger a spus că Intel intenţionează să rezerve capacitate la fabrica sa de cipuri din Irlanda pentru producătorii de automobile şi să îi ajute să treacă la utilizarea tehnologiei sale, dar şi asta ar putea dura.

Discuţiile s-ar putea intensifica după formarea unui nou guvern în Germania, în urma alegerilor federale din septembrie. (News.ro)