S-a anunțat, la Oviedo (Spania), care este „cea mai bună brânză din lume” pentru 2021, la World Cheese Awards! Producătorii din Franța (Savencia Fromage & Dairy), au pornit ca favoriți la așa-zisul „Oscar al brânzeturilor”, dar s-au mulțumit abia cu locul secund după numărarea voturilor, căci pe primul loc s-a clasat un producător artizanal de brânză de capră din Spania – Olavidia (de la Quesos y Besos), care a reușit să se plaseze în fața a nu mai puțin de 4.077 de alte brânzeturi similare din 40 de țări, de pe cinci continente!

HotNews.roFoto: Hotnews

250 de judecători au examinat cele 88 de mese care conțineau fiecare 45 de brânzeturi. Multe din Olanda, din Italia, din Franța, adică din zone cu o îndelungată tradiție, dar n-au lipsit nici producătorii niponi! Fiecare masă a fost testată de un grup de trei judecători. O primă concluzie ar fi că brânzeturile de capră continuă să suscite un enorm interes.

Dar, o și mai mare surpriză decât cea conferită de spanioli este că, anul acesta, pe locul 4 la nivel mondial s-au clasat cei de la Csiz Sajtmuhely Kft (din Ungaria), cu „Baracska - semi-hard cheese”.

Anume, același produs cu care, în 2019, firma din Ungaria câștiga bronzul la Tours, în Franța, la Concurs Mondial du Fromage. Alte două premii au fost câștigate anul acesta, în Marea Britanie. Aurul, cum altfel, în Ungaria.

Dacă în limba română sintagma de „maestru în cașcavaluri” propriu-zis nu există, iată că naționalismul sau poate suveranismul economic ce primează în fața demersurilor globaliste, poate însemna obținerea unor avantaje pentru o industrie precum cea a lactatelor. În Ungaria. Pentru că dacă ne gândim la producătorii români, la mărcile românești și la industria în sine, imaginea e destul de sumbră.

Kun Anita a fost orășeancă. S-a mutat însă la țară în 2010 și, sătulă fiind de brânzeturile de slabă calitate din comerț, a decis să-și producă în propria bucătărie primul cașcaval, după o rețetă găsită pe internet.

Un spirit viu, deschis deopotrivă spre studiu, dar și către managementul propriei afaceri, a condus-o ulterior să își imagineze propriile produse (cașcaval proaspăt, picant, natural, afumat, mucegăit, cremos etc.) și să le și realizeze, ținând concomitent legătura cu numeroși producători internaționali și preocupându-se activ de îmbunătățirea calitativă a produselor pe care le producea. Din 2016, în propriul laborator din localitatea Baracska, respectând toate prevederile HACCP.

Dacă primii beneficiari au fost cei din familie și prietenii, foarte curând cercul celor interesați de brânzeturi de calitate s-a lărgit considerabil. Astfel că, în 2017, adjudecarea primului loc la un concurs național i-a asigurat șansa de a reprezenta Ungaria la concursul internațional din Franța, de unde s-a întors cu „bronzul”.

Dacă la început totul a fost un hobby și o încercare de a produce câteva produse pentru gurmanzi, în clipa de față, „atelierul de cașcavaluri” de la Baracska (situat în proximitatea sudică a capitalei ungare) este o afacere în toată regula, cu contracte demne de invidiat și inclusiv cu un magazin online (https://csizsajtmuhely.hu/termekeink/) de unde doritorii își pot procura produsele râvnite – începând cu untul de casă, urda, produsele afumate, iaurturile, cașurile, cașcavalurile, inclusiv pachete destinate cadourilor (torturi, „Party box”-uri, platouri etc.).

Csíz Sajtműhely Kft. se află într-o dezvoltare continuă a gamei de produse, dar și a locurilor de desfacere. Pe primul loc, firma s-a gândit să plaseze parteneriatele cu magazinele private din Ungaria, locul unde intenționează să își desfacă și produsele premiate internațional! Este interesant de observat că producătorii de la Csíz nu caută să se lipească de lanțuri sau mărci internaționale, preferând micile magazine private și contactul nemijlocit cu cetățeanul simplu, care are astfel acces la produse de calitate premium.

Pagina web a firmei și paginile conexe pe social media, mai oferă rețete, dar vorbesc și despre oportunități pentru degustare. Și pentru această zonă de promovare a produselor, importante par să rămână parteneriatele cu investițiile autohtone din zona HORECA.

Una peste alta, dacă ar fi să ne luăm după ultimul premiu adjudecat, a patra cea mai bună brânză pe plan mondial se găsește la Baracska.

Câștigătorii World Cheese Awards 2021:

1. Spania . Sortimentul: Olavidia Producător: Quesos y Besos

2. Franța Epoisses Berthaut Perrière, Savencia Fromage & Dairy

3. Olanda, Eminence Grise - Tomme Chèvre Grise au Bleu Van der Heiden Kaas BV

4. Ungaria Baracska semi-hard cheese, Csiz Sajtmuhely Kft

5. Olanda Twentse Bunkerkaas Geit, Royal FrieslandCampina

6. Spania, Camembeso, Quesos y Besos

7. Țara Galilor, Gorwydd Caerphilly, Trethowan's Dairy Ltd

8. Olanda, Montana Intenso, MAAZ Cheese B.V.

9. Italia, Gorgonzola Dolce DOP Caseificio Brusati, Caseificio Brusati

10. Austria, Vorarlberger Bergkäse über 10 Monate, Dorfsennerei Schlins-Röns und Umgebung eGen

11. Suedia, Almnäs Tegel, Almnäs Bruk AB

12. Italia, Parmigiano Reggiano 30-39 mesi , Nazionale Parmigiano Reggiano Rosola di Zocca

13. Franta, Tomme de chèvre, Prolactine France

14. Olanda, Parrano Robusto, Royal FrieslandCampina

15. UK, Pitchfork Vintage Cheddar, Trethowan’s Dairy Ltd

16. Japonia, Hisui, Cheese Professional Association, Japan