Denunțătoarea Facebook Frances Haugen a salutat luni, la Bruxelles, „potențialul enorm” al proiectului european de reglementare a giganților digitali, spunând că acesta ar putea servi chiar drept reper pentru Statele Unite, potrivit AFP.

Frances HaugenFoto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Adresându-se deputaților europeni, ea l-a acuzat din nou pe fostul ei angajator că „a făcut rău copiilor, a alimenta diviziunile, a slăbit democrațiile” și „a pus profitul înaintea siguranței” utilizatorilor.

"Atunci când activitățile de afaceri intră în conflict cu interesele societății în ansamblu, democrațiile trebuie să intervină și să facă noi legi. Salut ca Uniunea Europeană ia acest lucru foarte în serios", a spus fostul specialist IT al gigantului american redenumit Meta.

Ea a considerat că Digital Services Act (DSA), aflat în prezent în discuție în Parlamentul European, are „un potențial enorm” de a deveni un „reper”. „Poate inspira alte țări, inclusiv pe a mea”, a continuat ea, avertizând că „legea trebuie să fie puternică și aplicarea ei puternică”.

În timp ce autoreglementarea a fost până acum norma, ea a considerat că „Facebook nu poate continua să fie judecător, juriu, procuror și martor”. Ea a susținut „transparența” asupra datelor de pe Facebook și a subliniat necesitatea de a lupta, dincolo de conținutul ilegal, împotriva „manipulării alegerilor, a dezinformarii și a efectelor nocive asupra sănătății mintale a adolescenților”.

De asemenea, a considerat că conținutul difuzat de mass-media nu ar trebui exclus din domeniul de aplicare al regulamentului.