Conglomeratul japonez Toshiba a anunțat că în doi ani se va scinda în trei întreprinderi independente, ideea fiind de a crește valoarea de piață a noilor companii create. Toshiba a decăzut în ultimul deceniu, iar în 2015 a recunoscut că timp de șase ani a falsificat rezultatele financiare.

ToshibaFoto: Monticelllo, Dreamstime.com

Noile companii vor fi active în domeniile infrastructură, semiconductori și terminale.

Compania a fost presată să se scindeze de către investitorii afectați grav de marele scandal de contabilitate ce a ieșit la iveală în 2015.

Planul este ca reorganizarea să fie completă în a doua parte din 2023 și două dintre societățile comerciale nou create vor fi listate la bursă.

În aprilie 2021 fondul de investiții britanic CVC Capital Partners a făcut o ofertă nesolicitată de preluare a Toshiba, pentru 20 miliarde dolari. Controversa stârnită de ofertă a dus la demisia șefului corporație o săptămână mai târziu. Toshiba a refuzat oferta, gest care a înfuriat o serie de investitori.

Toshiba a fost înființată în 1875 și are 141.000 de angajați pe plan mondial. Toshiba are o capitalizare de piață de 18,5 miliarde dolari, iar maximul ultimilor 15 ani a fost în vara lui 2007 când a ajuns la 31 miliarde dolari. Cea mai mică valoare din ultimul deceniu a fost în primăvara lui 2016 când capitalizarea a scăzut la sub 6,5 miliarde dolari.

Toshiba este cunoscută în România mai ales pentru laptop-uri și televizoare.

Surse: Le Figaro, BBC