​Gigantul aviatic a rambursat guvernului german sprijinul financiar despre care spune că a salvat 100.000 de locuri de muncă la primul vârf al pandemiei de Covid-19 din 2020. Dar numărul angajaților va fi redus cu încă 3.000, scrie The Local.

Avioane LufthansaFoto: Frankfurt Airport

Lufthansa a anunțat vineri că a terminat de rambursat statului 9 miliarde de euro care au salvat-o de la faliment anul trecut. Compania a declarat că rambursarea s-a terminat „mult mai devreme decât era planificat” datorită măsurilor de reducere a costurilor și a creșterii cererilor de călătorie după ce țările au relaxat din restricții. În octombrie 2023, guvernul german va vinde pachetul de aproximativ 14% din acțiuni pe care l-a primit în cadrul ajutorului acordat.

Carsten Spohr, șeful companiei, a mulțumit guvernului Merkel și contribuabililor germani pentru ajutorul dat „în cea mai serioasă criză financiară din istoria lui Lufthansa”, spunând că au fost salvate 100.000 de locuri de muncă.

Guvernul a aprobat anul trecut în iunie să susțină Lufthansa cu o linie de credit, dar compania a utilizat în cele din urmă doar 3,8 miliarde de euro. Ministrul de finanțe Olaf Scholz, văzut ca succesor al lui Merkel, a salutat rambursarea anticipată și a spus că guvernul va face probabil profit din vânzarea acțiunilor Lufthansa. „Politicile inteligente rentează”, a spus el.

Grupul, care include companiile aviatice Swiss, Austrian și Brussels, este în toiul unui program de reducere a schemei de personal care a eliminat 30.000 de poziții din cele 140.000 de la începutul pandemiei. Compania a anunțat la începutul lunii că va mai elimina 3.000 de locuri de muncă.

Lufthansa a anunțat că a obținut un profit operațional în trimestrul trecut, primul de la începutul pandemiei.​