Banca de investiții JP Morgan Chase a dat în judecată producătorul de mașini electrice într-o dispută legată de postările pe Twitter făcute de CEO-ul său, Elon Musk, relatează CNBC.

Elon MuskFoto: Hannibal Hanschke / AFP / Profimedia Images

JP Morgan cere despăgubiri de 162,2 milioane de dolari plus dobândă și achitarea onorariilor avocaților și a cheltuielilor de judecată.

Banca afirmă că Tesla a încălcat termenii unor contracte de tip „warrant” încheiate între cele două părți.

Contractele warrant sunt instrumente financiare derivate care oferă titularului dreptul de a cumpăra sau vinde un anumit activ la un preţ țintă până la o anumită dată.

Plângerea depusă în instanță de bancă afirmă că Tesla trebuia să îi ofere acțiuni sau numerar dacă prețul acțiunilor sale trecea de un anumit prag stipulat contractual.

Disputa dintre JP Morgan și Tesla, cauzată de Elon Musk

Însă o dispută a erupt între cele două companii când JP Morgan a modificat valoarea contractelor după ce Elon Musk a scris pe Twitter în august 2018 că se gândește să delisteze Tesla de pe bursă și apoi din nou când a anunțat că s-a răzgândit în privința ideii doar câteva săptămâni mai târziu.

JP Morgan afirmă că a avut dreptul de a face ajustările respective în timp ce Tesla susține că ele au fost „nerezonabil de rapide și au reprezentat o tentativă oportunistă de a profita de volatilitatea acțiunilor Tesla”.

În cele 16 luni care au urmat izbucnirii disputei, acțiunile Tesla au atins un minim al ultimilor 3 ani de doar 177 de dolari per acțiune în iunie 2019 înainte de a crește la peste 420 de dolari în luna decembrie a aceluiași an.

Prețul acțiunilor Tesla a înregistrat ulterior o creștere explozivă în contextul în care autoritățile din întreaga lume depun eforturi pentru reducerea emisiilor de carbon, producătorii de mașini electrice fiind printre marii câștigători ai campaniei de decarbonizare.

Comisia pentru Bursă și Valori Mobiliare (SEC) din Statele Unite l-a acuzat pe Musk de fraudă după anunțul privind posibila delistare de pe bursă a Tesla.

Atât el cât și Tesla au fost de acord să plătească 20 de milioane fiecare pentru a rezolva pe cale amiabilă litigiul cu SEC. De asemenea Musk a fost obligat să renunțe temporar la poziția de CEO al Tesla.

Citește și: