Castigul salarial mediu net a fost de 1.200 de lei in luna ianuarie, in scadere cu 5,2% fata de luna precedenta, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Cele mai mari valori ale salariului mediu net s-au inregistrat in transporturile aeriene, iar cele mai scazute in industria de prelucrare a lemnului.

Astfel, salariatii din sectorul transporturilor au castigat in ianuarie, in medie, 2.864 de lei, in timp ce cei din industria de prelucrare a lemnului si a produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei, au un salariu mediu de 635 de lei.

In luna ianuarie, nivelul castigurilor salariale a fost mai scazut decat in decembrie 2007 cand au fost acordate prime ocazionale (sarbatori de iarna, prime de vacanta), stimulente, s-a realizat o productie mai mare si, in activitatea de administratie publica, s-au platit ore suplimentare.

Cele mai mari cresteri ale salariului mediu net, fata de luna precedenta, s-au inregistrat in invatamant (25,9%), sanatate si asistenta sociala (9,9%) si tivitati de posta si curier (2,5%). Pe de alta parte, cele mai semnificative scaderi s-au inregistrat in silvicultura, exploatare forestiera si anexe (28,6%), intermedieri financiare (25,6%) si industria miniera (20,5%).

Cresterile castigului salarial mediu nominal net au fost determinate, in principal, de acordarea de prime anuale in luna ianuarie.