Anul trecut, peste 7,7 milioane straini au vizitat Romania, in crestere cu 27,9% fata de 2006, insa dintre acestia numai 20,1%, respectiv 1,5 milioane straini au ales serviciile de cazare din Romania, arata datele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR).

Din cei 1,5 milioane de turisti straini care au beneficiat de servicii de cazare in structuri turistice din Romania, numai 153.532 turisti adica circa 10% au apelat la serviciile agentiilor de turism din tara noastra. Reprezentantii patronatelor din turism spun ca o explicatie ar fi insuficienta preocupare pentru promovarea turismului de incoming.

In 2007, atat numarul strainilor intrati in Romania, cat si numarul calatoriilor romanilor in strainatate au crescut. Sosirile din Europa au crescut cu 28,1% fata de anul precedent, iar cele din Uniunea Europeana au crescut cu 50,2%. Cu toate acestea din cei peste 7,7 milioane de turisti straini putin peste 20% au ales serviciile de cazare oferite de structurile de primire turistica din Romania.

Analiza pe tari a raportului dintre numarul turistilor straini cazati in structurile turistice din Romania in raport cu numarul celor intrati, plaseaza Spania pe primul loc.

Cei mai multi turisti straini cazati in raport cu numarul celor intrati

1. Spania (89%)

2. Danemarca (74,6%)

3. Regatul Unit (64,2%)

4. America de Sud (64,9%)

5. America de Nord (63,4%)

Cei mai putini turisti straini cazati in raport cu numarul celor intrati

1. Repulica Moldova (1,6%)

2. Ucraina (1,7%)

3. Bulgaria (2,4%)

4. Serbia (3,6%)

5. Ungaria (5,5%)

Reprezentantii federatiei patronatelor din turism estimeaza ca in 2008 acest raport se va imbunatati. Situatia prezenta este catalogata drept necorespunzatoare.

"Apreciem ca in anul 2008 se va imbunatati raportul dintre turistii care intra in Romania si cei care apeleaza la servicii de cazare, raportul actual de 20,1% fiind total necorespunzator. Daca in cazul sosirilor din tarile vecine se poate justifica procentul redus al celor care solicita servicii de cazare prin durata mica a sederii in Romania (trafic la frontiera), in cazul sosirilor din celelalte tari consideram ca nu exista suficienta preocupare pentru promovarea turismului de incoming si nu excludem si unele inadvertente in colectarea datelor", se arata in comunicatul FPTR.