Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti (AIHCB) a fost tranzitat anul trecut de 4,97 milioane de pasageri, cu 41,7% mai mult fata de anul anterior. Potrivit unui comunicat al Ministerului Transporturilor, la fiecare opt minute, pe aeroportul Otopeni a aterizat sau decolat un avion, ceea ce face ca per total sa se fi efectuat 66.332 de decolari si aterizari.

"Este o crestere intr-adevar spectaculoasa, la care noi ne-am asteptat, luand in considerare faptul ca anul 2007 a fost anul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana", a declarat Gabriel Tara, directorul general al aeroportului.

"In continuare estimam cresteri ale traficului aerian. In acest sens, prin derularea programului de investitii, capacitatea de procesare a AIHCB va creste la sase milioane de pasageri pe an, iar prin aplicarea programului strategic, cu finalizare in 2018, se deschide calea catre o platforma aeroportuara moderna, capabila sa prelucreze in conditii de siguranta si confort aproximativ 20 de milioane de pasageri anual", a mai spus acesta.

Din totalul pasagerilor care au utilizat aeroportul anul trecut, aproximativ 83% au calatorit spre destinatii din Uniunea Europeana, iar 17% s-au indreptat catre destinatii non UE.

Traficul intern a urcat cu 46% fata de 2006, 410.771 persoane alegand sa se deplaseze in tara cu avionul prin Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti.

Cea mai aglomerata luna a anului trecut a fost iulie, cand aeroportul a fost utilizat de 626.658 pasageri, fiind luna cu traficul cel mai mare din istoria aeroportului, in timp ce cel scazut nivel al traficului s-a inregistrat in luna februarie - 254.933 pasageri. In perioada 15 mai 2007 - 15 august 2007, Aeroportul Otopeni a preluat traficul de pasageri de pe aeroportul Baneasa, care a fost inchis temporar pentru lucrari de modernizare a pistei.

Un total de 33 de companii aeriene, 31 de companii aeriene straine si doua romanesti, au inclus acest aeroport in programul zborurilor regulate anul trecut, numarul destinatiilor directe deservite de pe Aeroportul Otopeni fiind de 44, dintre care opt interne si 36 externe.

In functie de numarul de pasageri, in topul celor mai frecvente destinatii se afla Paris, Amsterdam, Frankfurt, Munchen, Viena, Tel Aviv, Londra, Milan, Istanbul, Atena.

Pentru acest an, reprezentantii aeroportului estimeaza o crestere cu 20-25% a traficului de pasageri fata de 2007.