Cererea mare de vaccinuri și medicamente Covid a stimulat afacerile companiilor farmaceutice. Astfel, în contextul pandemiei de COVID-19, industria farmaceutică înregistrează cea mai puternică creștere din ultimele decenii. Trei noi reprezentanți din sectorul biotehnologiei s-au putut impune în topul celor mai performante 25 de companii farmaceutice din lume. O evoluție spectaculoasă a avut-o un „pitic Pharma” german, la braț cu un gigant american.

vaccinul Pfizer-BioNTechFoto: Ismael Rosas / Eyepix / Profimedia

Între marii performeri în această criză pandemică se numără BioNTech, din Mainz, cu partenera sa americană, Pfizer. În urma cooperării cu compania germană, Pfizer ajunge să fie din nou lider mondial de branșă.

Un tabel cu TOP 30 și creșterea înregistrată de industria farmaceutică poate fi accesat pe Handelsblatt.de.

BioNTech peste Bayer

Potrivit articolului din Handelsblatt, apărut în 29 noiembrie, trebuie avut în vedere că cifrele de la BioNTech și Pfizer conțin o oarecare suprapunere, „deoarece vânzările raportate de BioNTech provin în mare măsură din livrări în avans către Pfizer și din profit pe acțiunile din parteneriatul cu grupul american.”

Cu o cifră de afaceri echivalentă cu aproximativ 16,1 miliarde de dolari în primele nouă luni, BioNTech este acum clasată pe locul 16, deasupra gigantului farmaceutic Bayer, potrivit clasamentului realizat de publicația germană.

Companiile americane Moderna (cu vaccinul COVID, Spikevax) și Regeneron sunt ceilalți doi competitori din sectorul biotehnologiei, care s-au impus acum printre cele 25 de companii farmaceutice cu cele mai mari profituri din lume.

Cei trei producători de top de vaccinuri, și anume Pfizer, BioNTech și Moderna, au înregistrat un profit suplimentar de 50 de miliarde dolari. Alți beneficiari ai acestei crize de sănătate, precum Regeneron, Gilead, Roche și Eli Lilly, au cumulat venituri de peste 12 miliarde de dolari, din medicamente pentru COVID-19.

Cele zece companii farmaceutice, reprezentate în acest domeniu cu produse proprii, au putut înregistra în primele nouă luni ale anului 2021 vânzări de aproximativ 66 de miliarde de dolari, cu vaccinuri și medicamente COVID, evaluează publicația economică germană.

Efectul pandemiei

Noile cifre ar arăta că industria farmaceutică a generat vânzări cu 15 până la 20% mai mari în 2021, decât în ​​anul precedent. Aproape două treimi din creșterea industriei se datorează în prezent numai „efectului Corona”. Restul este reprezentat de profitul din vânzarea altor medicamente, „precum și de efectele valutare și de achiziție”.

„În umbra pandemiei de COVID, afacerile farmaceutice obișnuite au crescut semnificativ, pe parcursul anului. Dacă se iau în considerare vânzările legate de COVID, companiile listate în TOP 30 din industria farmaceutică au înregistrat o creștere a vânzărilor de cel puțin șapte procente, până la 531 de miliarde dolari, în primele nouă luni”, scrie Handelsblatt.

Vânzările vor continua să crească la “premianții” BioNTech /Pfizer datorită dozelor de rapel, mai ales odată cu confirmarea științifică că pot apărea noi mutații ale coronavirusului, în viitorul apropiat.

Handelsblatt mai remarcă: “Având în vedere amenințarea tot mai mare din partea noilor mutații ale virusului, cum ar fi varianta recent descoperită, Omicron, devine evident că boom-ul legat de Covid ar putea oferi jucătorilor de frunte un impuls semnificativ, în anul viitor, pentru că nevoia de vaccinuri și terapii este probabil să crească momentan, înainte ca situația să se normalizeze”.