Din cauza prețurilor la energie în continuă creștere, un nou furnizor de energie electrică din Germania se află în imposibilitate de plată. Compania Dreischtrom a anunțat miercuri că intră în insolvență. Este al cincilea furnizor de energie german, amenințat de faliment. Clienții vizați de insolvențele pe bandă rulantă sunt puși în fața unor contracte reziliate și a unor alternative mult mai scumpe.

GazeFoto: AGERPRES

Prețurile energiei din Germania ating noi niveluri record, aproape în fiecare zi. Prin urmare, odată cu furnizorul de energie electrică și gaze, Dreischtrom GmbH, din Saxonia, numărul insolvențelor în branșă se ridică recent la cinci, după cum relatează săptămânalul de afaceri, wiwo.de.

Nu mai avem acces

Miercuri, compania a anunțat pe site-ul său că „azi, 8 decembrie 2021, ora 10:41”, a fost dispusă procedura de insolvență. În ceea ce privește motivele declanșării insolvenței, Dreischtrom precizează: „Nu mai avem acces la cantitățile care au fost achiziționate pe termen lung, furnizorul nostru fiind afectat de faliment”.

Prin urmare, compania trebuie să-și procure cantitățile lipsă la prețurile curente de pe piață. Deoarece diferența de preț nu poate fi transferată clienților, compania a fost obligată să depună declarația de insolvență.

În ultimele săptămâni, și furnizorii Fulminant Energie, Lition Energie, Otima Energie și Smiling Green Energy au fost nevoiți să-și declare insolvența. Rămâne de văzut dacă aceștia sunt ultimii intrați în impas.

Gaze tot mai scumpe

Motivul numeroaselor insolvențe este, în primul rând, creșterea prețurilor la gaze, care a condus în ultima vreme la noi cote atinse de prețul energiei electrice. Mai mult, chiar: în urmă cu câteva zile, s-a anunțat că un furnizor german de gaze trebuie să-și oprească livrările – și asta în mijlocul iernii.

Discounterul de energie Gas.de își oprește livrările. Marca „Grünwelt Energie” este și ea afectată de stoparea furnizării. Gas.de justifică acest pas prin creșterea bruscă a prețurilor de achiziție, care au crescut cu până la 400%, comparativ cu anul precedent.

Trading Hub Europe (THE), operatorul zonei de piață responsabil pentru Germania, a confirmat pentru „Handelsblatt”: „Contractele cu Gas.de au fost reziliate”. Această reziliere va intra în vigoare retroactiv, la 3 decembrie 2021. În general, situația actuală este încă foarte confuză.

Expertul în drept energetic, Holger Schneidewindt, a declarat pentru publicația numită: „Nu este momentan clar, dacă acest lucru afectează doar zonele pentru care au fost reziliate contractele grupului de echilibrare Gas.de, sau dacă este vorba despre o oprire a furnizării la nivel național, în care Gas.de însăși anulează livrarea către clienții săi. Acest lucru ar fi de un alt calibru.”

Consumatorii n-ar trebui, totuși, să-și facă griji că în curând vor trebui să stea în frig. Contractele cu clienții sunt predate furnizorului de înlocuire, care preia livrarea. Acesta este, de regulă, furnizorul local de bază. Însă, în acest caz, prețurile ar fi semnificativ mai mari.