Noi date arată că Tencent Holdings și Alibaba Group au ieșit din topul celor mai valoroase 10 companii din lume în funcție de capitalizarea de piață, lăsând China fără nicio companie pe listă, anunță Nikkei Asia.

AlibabaFoto: Captura video

La sfârșitul lui 2020 gigantul tech Tencent era pe a șaptea poziție în această listă în timp ce Alibaba, compania de comerț online fondată de Jack Ma, era pe locul 9, potrivit datelor QUICK-FactSet.

În luna februarie a acestui an Tencent a urcat încă o poziție înainte ca valoarea sa de piață să se prăbușească cu aproximativ 40%.

Care sunt cele mai valoroase companii din lume

Lista este lume este dominată de giganții tech americani, Apple, Microsoft și Google ocupând primele trei locuri.

Compania petrolieră saudită Aramco se află pe poziția a patra, urmată de Amazon, Tesla și Meta/Facebook.

Topul este completat de producătorul de cipuri și plăci grafice Nvidia, aflat pe poziția a opta, urmat de Berkshire Hathaway, compania de investiții a miliardarului american Warren Buffett și Taiwan Semiconductor Manufacturing, rămasă singura companie din asia prezentă pe listă.

Clasamentul din 2007 comparativ cu cel din 2021 (FOTO: Nikkei Asia)

Cum și-a tăiat China craca de sub picioare

Indicele Shanghai Composite a ajuns la un maxim istoric în 2007 în contextul entuziasmului față de economia chineză. Patru din cele zece companii de pe listă erau atunci din China, compania petrolieră PetroChina ocupând prima poziție.

În perioada de după criza economică globală din 2007-2009 companiile tech din China au cunoscut o ascensiune vertiginoasă datorită unor noi modele de afaceri și accesului la o piață masivă.

Însă măsurile dure luate în ultimii 2 ani de guvernul de la Beijing împotriva acestui sector, precum și sancțiunile impuse de Washington împotriva firmelor pe care le suspectează de spionaj sau complicitate în încălcarea drepturilor omului, au dus la vremuri mai puțin faste pentru companiile tech chineze.