Curtea de Apel Timişoara a respins acţiunea depusă în instanţă de către societatea de termoficare Colterm S.A. din Timişoara prin care contesta amenda primită de la Autoritatea Fondului de Mediu, în valoare de 106.863.467 lei, pentru neachiziţionarea de certificate de poluare impuse de Uniunea Europeană. Decizia instanţei nu este una definitivă, ea poate fi contestată în termen de 15 zile, potrivit News.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Respinge acţiunea în justiţie formulată de reclamanta Compania Locală de Termoficare “Colterm” S.A. (...) în contradictoriu cu pârâta Administraţia Fondului pentru Mediu, acţiune având ca obiect:

  • - anularea Deciziei nr. 35, emisă de Administraţia Fondului pentru Mediu în soluţionarea plângerii prealabile (contestaţiei fiscale), comunicată societăţii reclamante la data de 09.08.2021;
  • - admiterea plângerii prealabile (contestaţiei fiscale) formulată de reclamantă împotriva Deciziei de impunere nr. 3/14.05.2021;
  • - anularea în totalitate a Deciziei de impunere nr. 3/14.05.2021, în ceea ce priveşte stabilirea în sarcina reclamantei a obligaţiei fiscale în cuantum de 106.863.467 lei
  • - obligarea pârâtelor la plata cheltuielilor de judecată”, se arată în decizia Curţii de Apel Timişoara.

De asemenea, instanţa respinge cererea reclamantei de obligare a pârâtelor la plata cheltuielilor de judecată.

Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată în termen de 15 zile de la comunicare, cererea de recurs urmând a fi depusă la Curtea de Apel Timişoara.

În luna mai, Administraţia Fondului pentru Mediu a amendat societatea de termoficare din Timişoara, Colterm, cu suma de 106.863.467 lei, adică aproximativ 21 milioane de euro, după ce primarul Dominic Fritz nu a convocat Adunarea Generală a Acţionarilor de la Colterm pentru a discuta problema achiziţionării certificatelor de poluare impuse de Uniunea Europeană. Ulterior, edilul a anunţat că va contesta această amendă.

Societatea de termoficare din Timişoara, Colterm, mai are datorii la furnizori de peste 300 de milioane de lei.

În 11 noiembrie, Guvernul României a alocat municipiului Timişoara aproape 54 de milioane de lei, pentru termoficare, însă primarul Dominic Fritz a anunţat că aceşti bani vor ajunge doar până la finalul acestui an. Dealtfel, din cauza datoriilor şi a neachiziţionării de cărbune, Colterm a întrerupt furnizarea agentului termic timp de mai multe zile, la Timişoara, în acest sezon. Aceasta după ce primarul Dominic Fritz a anunţat intrarea în insolvenţă a companiei. În cele din urmă a fost semnat un nou contract de furnizare de gaze naturale, cu o altă companie, însă cu plata în avans.

Consiliul Local Timişoara a aprobat, într-o şedinţă extraordinară care a avut loc în data de 23 decembrie a.c., dublarea preţului gigacaloriei pentru termoficare. În urma votului Consiliului Local Timişoara, începând din data de 1 ianuarie 2022, preţul gigacaloriei la populaţie va fi de 416, 25 lei, faţă de 207, 27 lei, cât este în prezent, iar primăria va acorda o subvenţie de 435 de lei.