Salariaţii băncii americane Citigroup mai au la dispoziţie doar ziua de vineri pentru a se vaccina împotriva Covid-19, altfel urmând să fie concediaţi, relatează Bloomberg și News.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

O foarte mică minoritate din rândul salariaţilor ar putea fi concediată la sfârşitul lunii, după ce este plasată în concediu fără plată până atunci.

Cu o zi înainte de expirarea ultimatumului dat de bancă, 99% dintre salariaţii acesteia s-au conformat, a anunţat joi într-o postare pe LinkedIn Sara Wechter, directoarea de resurse umane a grupului cu 70.000 de salariaţi.

Banca acceptă însă scutiri din motive medicale sau religioase.

„Ne aşteptăm ca numărul angajaţilor care nu s-au conformat să scadă şi mai mult în ultima zi”, a scris Sara Wechter.

Citigroup este prima mare instituţie bancară de pe Wall Street care începe să concedieze angajații care au ales să nu se vaccineze împotriva coronavirusului.

Grupul, cu sediul la New York, a justificat iniţial această dspoziţie prin decizia lui Joe Biden de a impune vaccinarea obligatorie a tuturor salariaţilor care muncesc în baza unor contracte guvernamentale.

Mari companii americane au început să concedieze angajații nevaccinați anti-Covid

Această dispoziţie a fost atacată în recurs în justiţie însă Citigroup a dorit, cu toate acestea, să se conformeze. Curtea Supremă a Statelor Unite a declarat joi neconstituțională ordinul guvernului federal.

Citigroup nu este prima mare companie care concediază salariaţi nevaccinaţi anti-Covid în Statele Unite.

Compania aerană United Airlines a concediat 232 de salariaţi în octombrie, din cază că nu s-au vaccinat. CEO-ul United Airlines Scott Kirby a salutat faptul că 99,7% dintre cei 67.000 de angajaţi americani ai companiei au respectat obligaţia de a se vaccina impusă de firmă.

Societatea agroalimentară Tyson Foods a adoptat aceeaşi politică şi a obligat 120.000 de salariaţi americani să se vaccineze până la 1 noiembrie. Ea a anunţat că atins un nivel de vaccinare de 96% în rândul angajaţilor.

Google pare să vrea să le urmeze exemplul. Conducerea gigantului tech le-a trimis o notă salariaţilor americani, în decembrie, în care îi anunţă că cei care nu se vaccinează până la 18 ianuarie ar putea fi concediaţi.