Operatorul controversatului gazoduct germano-rus Nord Stream 2 a anunțat miercuri înființarea unei filiale în Germania în speranța de a grăbi aprobarea acesteia de către autoritățile germane, care în prezent este blocată, potrivit AFP.

Nord Stream 2Foto: Nord Stream 2

Această conductă de gaz, construită, dar care nu a fost pusă în funcțiune, ar putea fi vizată de sancțiunile occidentale în cazul unei invazii a Ucrainei.

„Nord Stream 2 AG a fondat o filială germană Gas for Europe GmbH” care devine „proprietar și operator” al tronsonului de 54 de kilometri al gazoductului situat în apele teritoriale germane și al stației sale de sosire în Lubmin, de lângă Marea Baltică, potrivit unei declarații a operatorului cu sediul în Zug, Elveția.

În noiembrie, Agenția Federală Germană de Rețea (Bundesnetzagentur) blocase procedura de certificare pentru proiect atâta timp cât lipsea o filială germană și operațională.

Contactată miercuri, agenția a confirmat pentru AFP că procesul va rămâne suspendat „până la finalizarea transferului principalelor active și resurse umane către filială” și documentele vor fi verificate.

„În prezent, nu putem prevedea când procedura poate fi reluată”, adaugă această sursă.

Amplasamentul Nord Stream 2 este finalizat și a început umplerea gazoductului pe partea rusă, unde autoritățile sunt nerăbdătoare să vadă Germania eliberând autorizațiile pentru a începe livrările în această țară.

Criza ucraineană cu Rusia complică însă dosarul, iar noul guvern german se află sub presiune.

El este suspectat în special că vrea să-l menajeze pe partenerul rus, cu care a realizat importanta construcție a gazoductului Nord Stream 2. Berlinul a lăsat totuși să se înțeleagă că proiectul ar putea fi oprit în cazul unei agresiuni împotriva Ucrainei.