Un magazin Kaufland din București a fost amendat cu 5.000 de lei de ANPC ce după ce inspectorii au primit o reclamaţie privind comercializarea unor ouă cu termenul de valabilitate expirat. Deși produsul nu se mai afla expus la comercializare şi nici în depozitul unităţii, potrivit documentelor, reclamaţia s-a confirmat. De asemenea, au fost amendate și un magazin Mega Image și un Carrefour din Capitală pentru fructe cu mucegai sau consistenţa modificată, vitrine murdare şi produse aflate la vânzare deşi erau expirate.

Interior KauflandFoto: Kaufland

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a anunţat, joi, că au fost făcute controale mai multe magazine, potrivit News.ro.

Astfel, verificări au avut loc la S.C. Kaufland România, pe şoseaua Alexandriei nr 152, după ce s-a primit o reclamaţie privind comercializarea produsului ambalat în caserolă "Ouă de la bunica" cu termenul de valabilitate expirat. Comisarii au constatat că produsul nu se afla expus la comercializare şi nici în depozitul unităţii, dar au stabilit că, potrivit documentelor, reclamaţia se confirmă.

După extinderea controlului, s-au găsit expuse la comercializare următoarele produse:

  • - cartofi roşii România ambalaţi în plasa a 5 kg, cu dimensiuni diferite, necalibrate;
  • - mandarine vrac şi ambalate la plasa a 1 kg, cu pete maronii neconforme, lovituri mecanice, consistenţă modificată, necoapte, de culoare verde;
  • - castraveţi vrac, consistenţă moale;
  • - aripi de curcan, congelate, cu arsuri de congelare.

Societatea a fost sancţionată contravenţional cu amendă în valoare de 5.000 de lei şi s-a dispus oprirea definitivă de la comercializare şi retragerea din circuitul consumului uman a 40 de kilograme de legume şi fructe, în valoare de 300 de lei, a 3 kilograme de carne de pasăre congelată, în valoare de 80 de lei.

Un alt control a avut loc la S.C. Mega Image S.R.L., cu punctul de lucru în strada Petre Ispirescu, Nr. 86, ca urmare a unei reclamaţii privind calitatea produsului Carne tocată amestec porc şi vită "Gusturi Româneşti". Produsul nu se afla la comercializare şi nici în depozitul societăţii, ultima intrare a produsului a fost în 25.01.2022, iar ultima vânzare s-a făcut în 25.01.2022, conform documentelor.

Din extinderea controalelor s-au constatat următoarele:

  • - "Salam de biscuiţi cu rahat de post” produs de S.C. Diaco Prod S.R.L., ddm 09.03.2022, lot 332, ce prezenta la examenul organoleptic modificări de aspect, culoare, miros, prezenta de mucegai pe zona extinsă, fiind improprii consumului uman;
  • - agregate frigorifice (congelator) neigienizate, având resturi de etichete şi ambalaje, precum şi acumulări excesive de gheaţă pe pereţii vitrinei;
  • - vitrina de expunere fructe şi legume, ambalate sau vrac, prezintă prezenta masivă de praf, resturi alimentare, zone cu urme de rugină, ventilatoare cu depuneri grosiere de impurităţi.

Societatea a fost sancţionată contravenţional cu amenda în valoare 15.000 lei si s-a dispus măsura de oprire definitiva de la comercializare şi retragerea din circuitul consumului uman a 2 kilograme din produsul "salam de biscuiţi", în valoare de 44,8 lei. Totodată s-a dispus măsura de oprire temporara a comercializării produselor în vitrina de legume-fructe vrac şi ambalate.

Un al treilea control a avut loc la S.C. Carrefour România S.A. cu punctul de lucru in str. Mihail Sebastian, Nr. 88, în urma unei reclamaţii privind achiziţionarea unor produse la oferta, pentru care nu s-au aplicat la casa de marcat discounturile promovate la raft, aspecte confirmate la momentul controlului.

Din verificările făcute la momentul constrolului, s-au constatat urmatoarele:

  • - la raionul fructe legume au fost identificate fructe (pepeni, banane, kiwi, pepene galben, mandarine, clementine) ce prezentau lovituri mecanice, grad avansat de coacere, prezenta mucegaiului de culoare albă, deshidratare; legume (ţelina, rădăcina de ţelina, varza alba, varza rosie, roşii) ce prezentau modificări organoleptice, lovituri mecanice, deshidratare severa;
  • - produse alimentare (iaurt cremos cu bucăţi de cocos, marca Muller) expus spre comercializare avand data durabilităţii minimale depasita, respectiv 21.01.2022.

Societatea a fost sancţionată contravenţional conform cu amenda în valoare de 8.000 de lei şi s-a dispus oprirea definitiva de la comercializare şi retragerea din circuitul consumului uman a produselor cu deficienţe.