Investitorul legendar Warren Buffett a lăudat în mod repetat Facebook, cunoscută acum sub denumirea de Meta, drept o afacere fantastică. Însă CEO-ul Berkshire Hathaway a exclus practic cumpărarea de acțiuni ale companiei lui Mark Zuckerberg, relatează Markets Insider.

Mark Zuckerberg si Warren BuffettFoto: buffetodia.blogspot.com

„Am știut mereu că afacerea de vis este aceea care are nevoie de foarte puțin capital pentru a crește mult”, a spus Buffett în timpul Adunării Generale a Acționarilor Berkshire Hathaway de anul trecut.

„Apple și Google și Microsoft și Facebook sunt exemple grozave ale acestui lucru”, a subliniat el.

Buffett a lăudat Facebook, care deține popularele platforme WhatsApp și Instagram, și în timpul unui interviu pe care l-a acordat jurnaliștilor de la CNBC în 2012.

Însă el a notat că afacerile excepționale sunt cele mai dificil de evaluat și că este nesigur cum Facebook se va descurca în decurs de 5 sau 10 ani pentru a investi în ea.

De ce nu vrea să investească Warren Buffett în Facebook/Meta

„Pentru mine este mult mai ușor să îmi dau seama cât valorează Coca-Cola decât Google sau Facebook”, a spus miliardarul. „Nu zic că n-ar avea altceva decât un viitor strălucit, dar pur și simplu nu știu”, a precizat el.

Buffett încearcă în mod faimos să lucreze în „cercul său de competență”, investind doar când are cunoștințe profunde cu privire la o afacere sau un sector.

El a fost întrebat în 2012 dacă ar cumpăra un număr mare de acțiuni ale Facebook dacă fondatorul și CEO-ul companiei, Mark Zuckerberg, și-ar face timp să îi explice în amănunțime cum funcționează compania social media.

„Probabil că nu”, a răspuns Buffett, adăugând că „pur și simplu nu o înțeleg suficient de bine”.

Nici vicepreședintele Berkshire nu vrea acțiuni ale Facebook

Buffett și partenerul său de afaceri de la Berkshire, Charlie Munger, au ridicat unele semne de întrebare cu privire mutările Facebook în ultimii ani, în special legat de posibilitatea ca aceasta să influențeze alegerile din Statele Unite.

Munger a declarat la rândul său într-un interviu acordat celor de la CNN în 2012 că „nu investesc în ceva ce nu înțeleg și nu vreau să înțeleg Facebook”.

„Nu vreau ca oamenii să își pună toate aceste lucruri personale într-o arhivă permanentă când ei au doar 15 ani. Cred că este contraproductiv. Pur și simplu nu îmi place”, afirma Charlie Munger la momentul respectiv.

Prețul acțiunilor Meta/Facebook s-a prăbușit cu 20% miercuri seara după ce compania a dezvăluit că nu a reușit să atragă utilizatori noi în trimestrul 4 al anului trecut, o premieră în istoria companiei.

Mark Zuckerberg, fondatorul și CEO-ul companiei, a pierdut 24 de miliarde de dolari din averea personală în urma căderii de preț, aceasta fiind una dintre cele mai mari pierderi înregistrate vreodată în decurs de 24 de ore de o singură persoană.

Citește și: