​Fondul danez de pensii AkademikerPension a anunţat că îşi vinde pachetul de acţiuni la compania Wizz Air, din cauza unor presupuse ”abuzuri ale drepturilor omului şi ale muncii” la adresa lucrătorilor acesteia, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

Jozsef Varadi, CEO-ul Wizz AirFoto: Thomas Frey / imageBROKER / Profimedia

Fondul de 23 de miliarde de dolari a fost unul dintre cei 14 investitori care au cerut Wizz în decembrie să permită angajaţilor să formeze sindicate şi să se alăture acestora, spunând că cercetările lor sugerează că operatorul aerian descurajează acest lucru, ceea ce încălcă drepturile personalului.

AkademikerPension a transmis luni că, după întâlnirea cu conducerea, nu a văzut niciun semn că practicile companiei aeriene s-ar schimba, aşa că a început să-şi vândă participaţia în valoare de peste 3 milioane de dolari.

Valoarea de piaţă a companiei Wizz Air, listată la Londra, este de aproximativ 5,8 miliarde de dolari.

Fondul a spus că a vândut acţiunile pe care le deţinea direct la Wizz Air la 1 februarie şi le-a cerut administratorilor de fonduri externi ca până pe 8 februarie să facă acelaşi lucru.

”După ce am discutat cu conducerea companiei, nu suntem în niciun caz asiguraţi că vor iniţia schimbările pe care le-am solicitat în ceea ce priveşte problemele legate de drepturile omului şi ale muncii”, a declarat directorul generalv al AkademikerPension, Jens Munch Holst.

Răspunzând criticilor fondului privind drepturile muncii la compania aeriană, un purtător de cuvânt al Wizz Air a spus că sustenabilitatea este o valoare de bază pentru companie, citând clasamentul său de top în rândul companiilor aeriene europene, conform unor astfel de criterii de la furnizorul de date Sustainalytics.

”Wizz Air ia foarte în serios angajamentul cu angajaţii săi şi suntem încrezători că structurile şi procesele noastre care au fost puse în aplicare pentru a sprijini angajamentul deschis şi transparent funcţionează extrem de bine, inclusiv Consiliul Popular, care oferă angajaţilor un forum pentru a discuta despre aspecte importante”, a spus compania aeriană într-un comunicat.

Pe măsură ce companiile aeriene continuă să îşi revină după impactul pandemiei de Covid, Wizz Air a subliniat planul său de a angaja peste 1.000 de angajaţi în următoarele luni şi a spus că a restabilit salariile echipajelor şi ale personalului la nivelurile anterioare pandemiei.

Decizia AkademikerPension a urmat unei investigaţii în care a găsit mai multe cazuri în care compania a refuzat să recunoască drepturile personalului de a forma un sindicat.

În scrisoarea lor din decembrie, cei 14 investitori şi potenţiali investitori, printre care şi Ardevora Asset Management din Marea Britanie, au citat un interviu cu directorul general Jozsef Varadi, în care a spus că operatorul aerian a ţinut departe sindicatele, deoarece ”ucid afacerea”.