Fie că este vorba despre filme clasice sau cele mai noi seriale, Netflix a devenit sinonim cu televizorul. Doar că, dacă aparatul este în mod inerent și o piesă de mobilier, Netflix este un televizor perfect mobil și inteligent, pe care-l poți lua cu tine oriunde – pe telefon, tabletă sau laptop. Dar, ca toate dispozitivele inteligente, poate veni și cu pericole surprinzătoare.

NetflixFoto: Freepik.com

Atrași de cele 74 de milioane de abonați din SUA și Canada din cele 214 din toată lumea (noiembrie 2021), hackerii au început să-i țintească cu anumite mesaje. FBI avertizează că Netflix a devenit, ca și instituțiile financiare, firmele de curierat, furnizorii de uitilități și multe altele, un pretext pentru tentative criminale de furt al datelor celor mai importante ale oersoanelor.

Conform autorităților, trebuie să priviți cu maximă prudență oricare mesaj-text care pretinde că Netflix vă avertizează despre o potențială problemă cu contul dumneavoastră. În multe cazuri, vă cere să accesați un link inclus ca să vă actualizați informațiile și să „continuați vizionarea”.

Din nefericire, dacă accesați pagina respectivă, hackerii pot lua sub control telefonul sau calculatorul. „Uneori veți pierde accesul la dispozitiv. I l-ați dat altcuiva și probabil veți pierde informațiile de identificare personală”, spune agentul special Aaron Rouse de la biroul FBI din Las Vegas.„Este ceva ce se întâmplă exact ca și cu unele emailuri: dacă nu le-ați solicitat, nu dați click!”

Rouse spune că mesajul înșelător care implică Netflix este cunoscut ca „smishing”. Similară cu „phishing”, această versiune vine însă prin mesaje-text (SMS) care ademenesc potențialele victime să dezvăluie informații dând click pe un link. Fraude similare devin tot mai frecvente, incluzând și scheme prin care clienții sunt ademeniți cu un premiu când vor plăti o factură pentru utilități.

Surse: Federal Trade Commission/Consumer Information, The American Association of Retired Persons, BestLife