Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) este autoritatea competentă să blocheze fondurile sau resursele economice deținute de oameni de afaceri sau companii rusești în România care sunt vizate de sancțiunile impuse de Comisia Europeană după ce Rusia a declanșat războiul din Ucraina, a transmis joi Guvernul, la solicitarea HotNews.ro.

ANAFFoto: Hotnews / Florin Barbuta

Conform sursei citate, pe baza informațiilor primite de la instituțiile abilitate, până în prezent, ANAF derulează proceduri specifice pentru trei persoane juridice care ar putea avea legături cu două persoane fizice, respectiv o persoană juridică vizate de sancțiunile Rusiei.

  • "Urmare solicitării dumneavoastră cu privire la sancțiunile internaționale impuse Rusiei, în conformitate cu prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 202/2008 privind punerea în aplicare a sancțiunilor internaționale, Agenția Națională de Administrare Fiscală este autoritatea competentă în cazul sancțiunilor de blocare a fondurilor sau a resurselor economice care se află în proprietatea, sunt deținute de sau se află sub controlul, direct sau indirect, al persoanelor fizice ori juridice care au fost identificate ca fiind persoane sau entități desemnate.
  • Pe baza informațiilor primite de la instituțiile abilitate, până în prezent, ANAF derulează proceduri specifice pentru un număr de 3 persoane juridice care ar putea avea legături cu 2 persoane fizice, respectiv o persoană juridică, listate în Regulamente/Decizii europene.", a transmis purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

Inițial, alți oficiali guvernamentali transmiseseră HotNews.ro că instituțiile care urmau să aplice sancțiunile în România ar fi fost Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor și BNR. Ambele instituții au negat vreo implicare directă în aplicarea sancțiunilor la noi în țară.

Cum se petrec lucrurile în cazul băncilor, de pildă

În cazul băncilor de pildă, blocarea conturilor se face în felul următor: băncile mamă transmit băncilor-fiice listele cu entitățile persoane juridice și persoane fizice supuse sancțiunilor. Aceste liste sunt publicate în Jurnalul Oficial al UE și se actualizează periodic. Una din liste o puteți consulta aici, în anexă.

Băncile locale verifică apoi conturile deținute de cei de pe liste și, în cazul în care este depistată o entitate, îi blochează conturile. Până la această oră, după ce am discutat cu primele bănci din sistem, nu au fost depistate în România conturi ale oligarhilor ruși.

Potrivit Regulamentului nr. 269/2014 al Consiliului privind măsuri restrictive în raport cu acțiunile care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei, responsabile de aplicarea sancțiunilor sunt ”autoritățile naționale”.

Care e problema pe care ANAF va trebui să o depășească

Există însă o problemă cu responsabilizarea ANAF cu depistarea bunurilor deținute în proprietate de o persoană, dată fiind precaritatea bazelor de date care nu sunt interconectate (vă mai aduceți aminte de programul Băncii Mondiale de a moderniza ANAF, program care a eșuat după ce înghițise milioane de euro?)

În Germania, un iaht evaluat la 600 de milioane de euro, aparținând unui oligarh a fost depistat de Fisc după ce lucrătorii vamali l-au găsit ca fiind pe lista de lucrări a unui șantier naval și au trimis informația Fiscului. Vasul a fost imediat indisponibilizat.

În Franța, Fiscul a indisponibilizat un alt iaht, deținut de Igor Sechin, directorul executiv al companiei petroliere de stat ruse, deși acesta fusese ”ascuns” pe una din firmele din conglomeratul controlat de oligarh.

Va fi foarte dificil pentru ANAF să lucreze la asemenea standarde cu resurse mult mai precare decât colegii lor europeni.