Din cauza plafonării preţului carburanţilor pe piaţa en gros, compania Mol pierde 34,5 forinţi (0,45 de lei) la fiecare litru de carburant vândut, a transmis compania petrolieră din Ungaria, potrivit MTI.

Benzinarie MOLFoto: molgroup.info

Potrivit Mol, compania respectă decizia Guvernului Ungariei cu privire la preţul carburanţilor şi îşi informează clienţii, aşa cum prevede hotărârea de guvern. În acelaşi timp, compania a specificat că situaţia se poate schimba în funcţie de situaţia pieţei mondiale şi a evoluţiei cursului de schimb valutar dolar-forint.

Preţul petrolului Brent creşte în mod constant, zilele acestea a depăşit, pentru prima dată din 2014 încoace, 100 de dolari barilul, iar forintul s-a depreciat semnificativ faţă de dolar. Toate acestea afectează şi preţurile en gros, a subliniat Mol. Totodată, compania a subliniat că va asigura clienţilor săi - inclusiv persoanelor fizice - aprovizionarea fără probleme cu benzină şi motorină standard.

Începând de luni, Guvernul ungar a stabilit un preţ maxim al carburanţilor en gros de 480 de forinţi (6,23 de lei), ceea ce contribuie la o funcţionare mai competitivă a benzinăriilor care vând carburanţi cu amănuntul. Hotărârea de guvern a fost publicată luni în Monitorul Oficial din Ungaria.

Scopul măsurii a fost acela de a împiedica unităţile de vânzare cu amănuntul să fie forţate să vândă carburanţii sub preţul de achiziţie, deoarece încă din luna noiembrie, benzinăriile au voie să vândă benzina de tip 95 şi motorina la un preţ maxim de 480 de forinţi (6,23 de lei) per litru. (Rador)