Compania de servicii financiare Western Union a anunțat că își va suspenda activitățile din Rusia și Belarus din cauza invadării Ucrainei de către Moscova și a sprijinului oferit de Minsk forțelor armate ruse, relatează BBC.

Western UnionFoto: Eric D ricochet69 / Alamy / Profimedia Images

Western Union a declarat într-un comunicat remis presei că „se alătură lumii în condamnarea invadării neprovocate și nejustificate a Ucrainei”.

„Având în vedere impactul tragic în desfășurare al asaltului prelungit al Rusiei asupra Ucrainei, am ajuns la concluzia să ne suspendăm operațiunile noastre din Rusia și Belarus”, afirmă compania.

Anunțul reprezintă încă o lovitură pentru economia Rusiei, Western Union oferind transferuri internaționale de numerar și servicii de plată în peste 200 de țări și 130 de monede.

Decizia Western Union vine după ce giganţii Mastercard şi Visa au anunţat că îşi suspendă operaţiunile în Rusia în semn de protest faţă de invazia Ucrainei cu 5 zile în urmă.

Marii dezvoltatori de antiviruși se alătură exodului

Agenția Interfax anunță de asemenea că dezvoltatorul ceh de software antivirus Avast a suspendat vânzările și comercializarea produselor sale în Rusia și Belarus.

„Am oprit livrările tuturor produselor noastre în Rusia și Belarus și am suspendat toate operațiunile de marketing și vânzări din aceste țări. Nu luăm această decizie cu ușurință; oferim produsele noastre în Rusia de aproape 20 de ani și utilizatorii noștri din această țară sunt o parte importantă a comunității noastre globale”, a anunțat Avast pe blogul companiei.

American NortonLifeLock Inc, dezvoltatorul antivirusului Norton, a anunțat la rândul său vineri suspendarea vânzării produselor sale în Rusia.

„Din cauza evenimentelor recente și în conformitate cu reglementările privind controlul exporturilor, nu putem accepta noi comenzi sau oferi asistență în acest moment”, se arată pe site-ul companiei.

Bazele de date Norton Antivirus nu mai pot fi actualizate în Rusia

Interfax afirmă că utilizatorii Norton Antivirus din Rusia raportează deja că nu mai pot actualiza bazele de date cu antiviruși și că nu mai există nicio modalitate de a reinstala programul, chiar dacă a fost achiziționat cu mult înainte de invadarea Ucrainei.

Norton împiedică utilizatorii din Rusia să descarce programul care la rândul său descarcă antivirusul iar la înregistrarea produsului nu există nicio conexiune la serverul companiei.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi, în contextul exodului fără precedent a companiilor străine din Rusia și a sancțiunilor impuse de Occident, că rușii se vor reorienta și că se vor obișnui cu ideea că guvernul va rezolva în cele din urmă toate problemele cu care se confruntă.

Urmărește ultimele evoluții din a 16-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.