Tigran Hudaverdian, directorul executiv armean al Yandex, gigantul de internet de limbă rusă, a demisionat din funcţie după ce a fost inclus într-o listă de sancţiuni europene ca răspuns la invadarea Ucrainei de către Rusia, relatează Agerpres.

Telefon Yandex în RusiaFoto: Eugene Odinokov / Sputnik / Profimedia

„Tigran Hudaverdian a demisionat, cu efect imediat, din funcţiile sale de director executiv şi director general adjunct al Yandex”, a precizat grupul într-un comunicat difuzat marţi noapte.

Compania - supranumită „Google al Rusiei” - este înregistrată în Olanda şi dispune de filiale europene, britanice şi americane, dar cea mai mare parte a activităţilor sale se află în Rusia şi ţările de limbă rusă.

Aceasta este o sancţiune individuală, gigantul tehnologic nefiind sancţionat, scrie France Presse.

Noi nume pe lista oligarhilor ruși vizați de sancțiuni europene

Uniunea Europeană a adoptat marţi seară o a patra serie de sancţiuni împotriva Moscovei de la începutul ofensivei militare ruse în Ucraina.

Cincisprezece oligarhi sau industriaşi, printre care miliardarul Roman Abramovici, proprietarul clubului englez de fotbal Chelsea, au fost adăugaţi pe lista neagră a ruşilor ale căror bunuri în UE sunt confiscate.

UE îşi motivează sancţiunile împotriva Yandex acuzând compania că are o responsabilitate în a ascunde informaţii despre conflict în rândul publicului rusofon.

Yandex, la rândul său, a declarat că are „o echipă de conducere solidă (...) şi consiliul de administraţie va examina structura de management adecvată în viitor”.

„Am fost şocaţi şi surprinşi să aflăm că Tigran a fost supus sancţiunilor UE şi ne pare extrem de rău să-l vedem renunţând la funcţii”, a declarat John Boynton, preşedintele consiliului de administraţie al grupului.

„În ultimii 15 ani, Tigran a lucrat neobosit pentru a ajuta la transformarea Yandex într-o companie de tehnologie a informaţiei de clasă mondială, servind în acelaşi timp interesele părţilor participante în companie”, a adăugat el.

Yandex este primul portal de căutare în spaţiul vorbitor de limbă rusă, unde grupul este de asemenea omniprezent în domeniul taxiurilor şi livrării de alimente.

Miercuri după-amiază, a venit rândul lui Dmitri Konov, şeful gigantului petrochimic rus Sibur, să demisioneze după ce a fost inclus pe o listă de personalităţi sancţionate de către UE la 9 martie.

Citește și:

____

Urmărește ultimele evoluții din a 21-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro