Un tribunal din Moscova a declarat compania Meta fondată de Mark Zuckerberg ca organizație extremistă și a interzis rețelele de socializare Facebook și Instagram, anunță Interfax.

Facebook - MetaFoto: Scaliger, Dreamstime.com

Tribunalul a dat astfel curs unei solicitări formulate de Parchetul General de la Moscova care a cerut catalogarea Meta ca organizație extremistă mai devreme în cursul acestei luni după ce compania lui Zuckerberg a anunțat că va permite temporar apelurile la violență împotriva militarilor ruși care au invadat Ucraina și la adresa președintelui Vladimir Putin.

Ulterior, Meta a dat înapoi asupra deciziei, amintind că nu permite apelurile la asasinarea unor șefi de stat pe platformele sale, potrivit CNN.

Judecătoarea Olga Solopova a notat în hotărâre că decizia „trebuie pusă în aplicare imediat”.

Facebook și Instagram, interzise în Rusia, WhatsApp poate funcționa în continuare

Instanța a decis de asemenea ca interdicția să nu se aplice și aplicației de mesagerie Whatsapp, deținută tot de Meta, „din cauza lipsei de funcții privind difuzarea publică a informațiilor.”

Igor Kovaleski, purtătorul de cuvânt al FSB, serviciul de informații al Rusiei, a declarat în fața instanței că activitățile Meta sunt îndreptate împotriva Rusiei și a forțelor sale armate și că decizia instanței de a-l interzice ar trebui pusă imediat în aplicare.

Platforma Facebook era blocată în Rusia din 4 martie, Instagram din 14 martie. Autoritățile ruse au blocat și Twitter în data de 4 martie.

Un grup de antreprenori ruşi a anunțat deja că urmează să lanseze la finele acestei luni „Rossgram”, o aplicaţie care va permite utilizatorilor să trimită fotografii sau înregistrări video, în încercarea de a acoperi golul lăsat de Instagram.

Urmărește ultimele evoluții din a 26-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.