Producătorul francez de automobile Renault a anunțat miercuri seară că suspendă imediat „activitățile de la uzina Renault din Moscova” și să evalueze „posibilele opțiuni cu privire la participația sa” în filiala sa rusă AvtoVAZ, pe măsură ce presiunea crește asupra prezenței sale semnificative în Rusia, potrivit AFP.

In uzina Lada AvtoVAZFoto: Renault

Consiliul de administrație al Grupului Renault s-a întrunit miercuri și a decis că „activitățile fabricii Renault din Moscova sunt suspendate din această zi”, precizează grupul.

Această fabrică produce SUV-uri Duster, Kaptur, Arkana și Nissan Terrano.

Dar cea mai mare parte a prezenței grupului în Rusia trece prin subsidiara sa AvtoVAZ, care a ajutat-o ​​să vândă aproape 500.000 de vehicule în Rusia în 2021, făcând din țară a doua piață ca mărime după Europa.

Cu toate acestea, grupul, contestat de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, printre alte câteva companii franceze, în timpul unui discurs în Parlamentul francez mai devreme în cursul zilei, și vizat seara de un apel la un boicot global lansat de șeful diplomației ucrainene nu a anunțat o ieșire totală din Rusia, dar începe să deschidă ușa unui astfel de scenariu.

„Grupul evaluează posibilele opțiuni privind participația sa în AvtoVAZ”, deținută în proporție de 69% de Renault de la sfârșitul anului 2016 și lider al pieței ruse cu marca Lada, a adăugat grupul, spunând că dorește să acționeze „responsabil față de cei 45.000 de angajați ai săi din Rusia".