Twitter, care face obiectul unei oferte de preluare nesolicitate de către Elon Musk, a anunțat vineri că a adoptat un plan de apărare în fața acestei ofensive, menit să îl împiedice pe patronul Tesla să își răscumpere cu ușurință acțiunile, potrivit AFP.

Elon MuskFoto: Dreamstime.com

Planul este menit să "reducă probabilitatea ca o entitate, o persoană sau un grup să preia controlul asupra Twitter prin acumularea de acțiuni pe piață fără a plăti tuturor acționarilor o primă adecvată sau fără a oferi suficient timp consiliului de administrație pentru a lua decizii în cunoștință de cauză", a precizat grupul într-un comunicat.

Teama multora este că Musk ar ordona ca o bună parte dintre restricțiile legate de ce poți posta vor fi înlăturate și că asta s-ar traduce în instaurarea haosului. Clar că nu vor putea fi înlăturate toate restricțiile, însă un Twitter unde vor fi eliminate mai multe bariere de exprimare ar putea deveni un experiment nefericit.

Twitter interzice discursul ce conține amenințări violente și a luat în ultimii ani măsuri mai serioase împotriva campaniilor coordonate de dezinformare, mai ales când este vorba de alegeri sau când a fost vorba de Covid.

Cum ar arăta Twitter sub „bagheta” lui Musk?

Musk nu a spus foarte clar ce ar face la Twitter, dar din ce a declarat, a lăsat de înțeles că va fi moderare mai puțină la chestiunile discutabile și că moderarea postărilor ar trebui să se limiteze la cele care conțin mesaje foarte dure. Ar fi o schimbare semnificativă, după ani de zile în care (și) Twitter a fost presată să fie mai atentă la moderare și să elimine mai mult din discursul ce incita la ură.

Este clar că dacă Musk ar cumpăra Twitter și și-ar impune dorințele, ar exista modificări ale discursului politic din rețea.

Mulți angajați au postat mesaje în care spun că nu vor să audă de un viitor în care Twitter să fie deținută de Elon Musk, temerile fiind legate și de cum s-ar putea schimba atmosfera din interiorul companiei. La Tesla au fost plângeri legate de nerespectarea drepturilor angajaților, de discriminare și de existența unui mediu de lucru ostil.

Încă de când Musk a cumpărat 9% din Twitter au apărut mesaje ale unor acționari importanți care nu erau deloc fericiți că celebrul miliardar are ambiții mari la Twitter. A fost invocată joi și așa-numita soluție „poison pill”, (pastila otrăvitoare), o manevră prin care Twiiter poate evita o tentativă de preluare ostilă prin creșterea prețului acțiunilor, astfel încât oricine ar dori să preia compania să fie descurajat de preț.

Sunt întrebări și dacă Elon Musk va reuși să facă rost de peste 40 miliarde dolari. El are o avere evaluată la peste 260 miliarde dolari, dar nu are banii într-un cont la bancă, pentru a merge să-i scoată rapid.

Twitter a avut venituri de 5 miliarde dolari în 2021, cu 37% mai mult decât în 2020, iar numărul de useri care intră măcar o dată pe zi a urcat cu 13%, la 217 milioane. Ținta rețelei este să ajungă la final de 2023 la 315 milioane useri/zi și la venituri anuale de 7,5 miliarde dolari.

Rețeaua a lansat mai multe produse și funcționalități noi pentru a crește gradul de implicare a user-ilor și plănuiește și pe mai departe schimbări, inclusiv introducerea posibilității de a edita postările.

O mare problemă este că investitorii nu știu dacă un Twitter controlat de Elon Musk va merge într-adevăr bine, mai ales că se pare că Musk nu prea are încredere în managementul actual al companiei. (De Vlad Barză)