Consiliul Concurentei a declansat o investigatie din oficiu pe piata colectarii, prelucrarii si comercializarii deseurilor industriale reciclabile, se arata intr-un comunicat al autoritatii. Potrivit vicepresedintelui Consiliului Concurentei Alexe Gavrila, investigatia urmareste o posibila incalcare a Legii Concurentei prin trucarea unor licitatii.

Alexe Gavrila a declarat pentru HotNews.ro ca exista investigatia vizeaza aproximativ 20 de companii care ar fi incheiat o intelegere in vederea trucarii unor licitatii organizate de diverse societati comerciale care vindeau fier vechi. "Exista informatii ca firmele s-ar fi inteles si si-ar fi adjudecat licitatiile prin rotatie", a spus vicepresedintele autoritatii de reglementare in domeniul concurentei.

Printre companiile cercetate se numara unele dintre cele mai importante companii din domeniu, a mai precizat Alexe Gavrila.

Ca urmare, 14 echipe ale autoritatii au efectuat controale inopinate la companiile Remat Iasi, Remat Vrancea, Remat Calarasi, Remat Scholz Bucuresti, Remat Scholz Drobeta Turnu-Severin, Remat Holding, Lematec Bragadiru, Silnef Brasov, New Company Recycling Drobeta Turnu-Severin, Predemet Iasi, European Metal Recycling Petrosani.

Documentele si declaratiile ridicate in cadrul inspectiei se afla in analiza Consiliului Concurentei.

Legea concurentei interzice orice intelegeri exprese sau tacite intre agentii economici ori asociatiile de agenti economici, orice decizii luate de asociatiile de agenti economici si orice practici concertate, care au ca obiect sau au ca efect restrangerea, impiedicarea ori denaturarea concurentei pe piata romanea sca sau pe o parte a acesteia.

In anul 2004, Consiliul Concurentei a adoptat o politica de clementa, conform careia autoritatea nationala de concurenta poate acorda imunitate la amenda sau reduceri substantiale ale amenzilor pentru agentii economici care furnizeaza informatii sau documente relevante pentru depistarea si sanctionarea cartelurilor in care sunt implicati.