Al doilea mare producător de petrol din Rusia, Lukoil, va cumpăra activitățile de retail și lubrifianți ale Shell din Rusia, au anunțat joi companiile, în timp ce marea companie britanică își continuă procesul de retragere din țară în urma invaziei din Ucraina, transmite Reuters.

Shell iese din RusiaFoto: DreamsTime

Tranzacția include 411 stații de vânzare de carburanți cu amănuntul, situate în principal în regiunile centrale și de nord-vest ale Rusiei, și uzina de lubrifianți Torzhok, a precizat Shell într-un comunicat.

"Achiziția afacerilor de înaltă calitate ale Shell din Rusia se încadrează bine în strategia Lukoil de dezvoltare a canalelor sale de vânzări prioritare, inclusiv a comerțului cu amănuntul, precum și a activității de lubrifianți", a declarat Maxim Donde, un vicepreședinte al Lukoil.

Nici Shell, nici Lukoil nu au vrut să dezvăluie valoarea tranzacției, care mai are nevoie de aprobarea autorităților anti-monopol din Rusia.

"În cadrul acestei tranzacții, peste 350 de persoane angajate în prezent de Shell Neft vor fi transferate la noul proprietar al acestei afaceri", a precizat Shell.

Shell a șters din valoarea sa contabilă 3,9 miliarde de dolari după ce s-a retras din operațiunile sale din Rusia, inclusiv din marea uzină de GNL Sakhalin 2, la care deținea o participație de 27,5% și care este operată de Gazprom.