McDonald's a anunțat oficial luni că se retrage din Rusia după ce și-a plătit angajații timp de peste 3 luni în care restaurantele au rămas închise în semn de protest față de războiul din Ucraina, relatează TASS.

Restaurant McDonald's din RusiaFoto: Alexander NEMENOV / AFP / Profimedia

„După peste 30 de ani de funcționare în această țară, McDonald’s Corporation a anunțat că se va retrage de pe piața rusă și a început procesul de vânzare a afacerii sale din Rusia”, se arată într-un comunicat remis presei de companie.

Acesta mai precizează că McDonald's intenționează să vândă afacerea unui „cumpărător local” care nu va putea folosi numele, sigla și meniurile anterioare.

Compania a subliniat că decizia de ieșire de pe piața rusă a fost „extrem de dificilă” având în vedere cei 62.000 de angajați ai rețelei la care se adaugă sute de furnizori ruși.

McDonald's părăsește Rusia

McDonald's a anunțat pe 8 martie că își suspendă temporar toate activitățile din Rusia și închide întregul lanț de 850 de restaurante din țară, precizând însă că își va plăti în continuare angajații ruși.

Cozi uriașe s-au format în fața restaurantelor McDonald's, companie văzută drept un simbol al capitalismului în Rusia, în noaptea zilei de 8 martie, după anunțul făcut de aceasta pe 8 martie.

Decizia de a-și suspenda activitățile din Rusia a fost anunțată aproape simultan cu hotărâri similare luate de Coca-Cola, Pepsi, Starbucks și alte mari lanțuri americane.

Rusia a înlocuit deja băutura răcoritoare Coca-Cola cu un substitut autohton numit „Komi-Cola”, după ce compania americană și-a suspendat afacerile din această țară.

Renault pleacă și ea din țara lui Vladimir Putin

Compania franceză Renault a anunțat la rândul ei luni că a semnat acordurile de cedare a filialei Renault Rusia şi a participației sale în Lada - AvtoVAZ către statul rus.

Primarul Moscovei Serghei Sobianin a declarat, citat de Nexta TV și de Kommersant - cel mai mare ziar financiar din Rusia-, că uzina va produce pe viitor mașini Moskvitch.

Moskvitch era unul dintre cei mai mari producători auto din URSS în anii 80, dar marca și-a încetat activitatea în 2002.

Uzina Renault Avtoframos, de la Moscova, va fi vândută către Consiliul Municipal din Moscova, iar participația de 67,7% de la uzina Lada AvtoVAZ va fi vândută către Institutul rus de cercetare în domeniul auto NAMI.

Decizia anunțată de producătorul auto francez vine după luni de zile în care a fost ținta unor critici puternice din cauză că nu s-a aliniat deciziei altor mari companii producătoare de mașini de a părăsi Rusia.

Urmărește ultimele decizii din a 82-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.