Italia a anunțat joi că a confiscat aeronave și fonduri legate de gigantul aviatic United Aircraft Corporation (UAC), controlat de statul rus, ca parte a sancțiunilor UE împotriva entităților legate de Kremlin, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit guvernului italian, activele confiscate de la compania aerospațială și de apărare se ridică la peste 146 de milioane de euro.

UAC, care reunește principalii producători de avioane civile și militare din Rusia (Suhoi, Antonov, Tupolev...), a intrat în 2018 în rândurile conglomeratului de stat Rostec.

Poliția financiară a confiscat 90% din capitalul companiei Superjet International, cu sediul la Veneția, și patru dintre avioanele sale, a anunțat guvernul într-o scurtă declarație.

Superjet este o societate mixtă între holdingul rus Suhoi și gigantul italian din domeniul aerospațial și al apărării Leonardo.

Leonardo deține 10% din companie, care nu este afectată de această măsură, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al companiei.

De asemenea, autoritățile au confiscat o aeronavă aparținând Irkut Corp, o altă companie rusă controlată de United Aircraft, a precizat Roma.

Suhoi și Irkut au fuzionat în 2006 cu ceilalți mari producători de aeronave civile și militare din Rusia pentru a forma United Aircraft Corporation.

Anunțul Italiei a venit în aceeași zi în care Londra a impus sancțiuni marilor companii aeriene rusești, inclusiv Aeroflot, interzicându-le să revândă sloturi de aeroport.

Sancțiunile împotriva cetățenilor și companiilor rusești au fost convenite de Uniunea Europeană, Statele Unite și membrii G7 după invazia Ucrainei din 24 februarie.

La 8 aprilie, Comisia Europeană a anunțat că membrii săi au confiscat active în valoare de aproape 30 de miliarde de euro (bunuri imobiliare, nave, elicoptere etc.) de la cetățeni și societăți din Rusia și Belarus.

Belarus, un aliat apropiat al Moscovei, a fost folosit ca bază de atac în timpul invaziei rusești în Ucraina.