​Guvernul are ca obiectiv atragerea unor investiții de cel puțin două miliarde de euro în sectorul bateriilor în următorii cinci ani, a declarat joi premierul Nicolae Ciucă la semnarea unui acord cu EIT InnoEnergy, structură susținută de Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT), instituție a Uniunii Europene.

BateriiFoto: Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT)

Potrivit unui Memorandum semnat joi, 2 iunie, Guvernul României și EIT InnoEnergy vor colabora pentru realizarea și implementarea unei strategii naționale pentru baterii, aliniată la nevoile și oportunitățile lanțului valoric european, care va activa ecosistemul românesc de baterii, promovând o dezvoltare accelerata a acestuia.

  • „Pentru a depăși deficitul de competențe existente în acest domeniu, Memorandumul de Înțelegere conturează angajamentul de a crea o nouă rețea de formare și educație care va perfecționa sau recalifica aproximativ 20.000 de persoane în acest domeniu, în următorii patru ani.”, se arată în comunicatul Guvernului.

Academia Alianței Europene pentru Baterii (EBA) - un program de referință conceput pentru a perfecționa forța de muncă din întregul lanț valoric european al bateriilor - va fi lansată în România, cu un accent deosebit pe regiunile care beneficiază de Fondul European pentru o tranziție justă, (Dolj, Gorj, Mureș, Hunedoara, Prahova și Galați). În plus, se vor forma parteneriate cu mai multe universități din România pentru a introduce noi programe de licență și masterat pentru studenți.

  • „Obiectivul nostru este să atragem investiții de cel puțin două miliarde de euro în sectorul bateriilor în următorii cinci ani, iar semnarea acordului cu EIT InnoEnergy este un pas în aceasta direcție. Dorim să pregătim forța de munca în sectorul bateriilor pentru a atrage mai ușor investiții. Expertiza de care vom beneficia și intrarea în Academia Alianței Europene pentru Baterii (EBA) sunt importante oportunități și pentru universități precum cele din Petroșani, Pitești, Craiova sau Galați, care pot folosi un curriculum european de pregătire”, a afirmat premierul Nicolae Ciucă.

Memorandumul de înțelegere va promova, de asemenea, utilizarea platformei de investiții în afaceri, unică pentru principalele părți interesate de accelerarea proiectelor în domeniul bateriilor.

  • „Până în 2025, proiectele legate de baterii vor crea între trei și patru milioane de locuri de muncă directe și indirecte, ceea ce înseamnă că aproximativ 800.000 de lucrători din Europa vor fi recalificați și perfecționați cu expertiză specifică bateriilor. Este nevoie de un efort considerabil și sunt încântat de faptul că Academia EBA a reușit să răspundă cu succes nevoilor de formare în țări precum Franța, Spania, Ungaria, iar acum și România.”, a declarat Diego Pavía, CEO EIT InnoEnergy.

Un grup de lucru desemnat de Guvernul României va fi activat pentru a lucra cu părțile instituționale interesate, în timp ce EIT InnoEnergy va sprijini cu resurse, schimb de cunoștințe și bune practici.

EIT InnoEnergy este unul dintre cei mai activi investitori mondiali în domeniul energiei sustenabile și unul dintre cei mai mari investitori în domeniul tehnologiilor climatice și al energiei regenerabile în 2020.

Ecosistemul său de încredere este format din peste 500 de parteneri. Cele 300 de companii din portofoliu sunt pe cale să genereze venituri de 72,8 miliarde de euro și să economisească anual 1,1G de tone de CO2e până în 2030.

EIT InnoEnergy este motorul a trei inițiative europene strategice, respectiv Alianța Europeană pentru Baterii (EBA), Centrul European de Accelerare a Hidrogenului Verde (EGHAC) și Inițiativa Solară Europeană (ESI).

Înființat în 2010 și sprijinit de Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT), EIT InnoEnergy are birouri în Europa și în SUA.