Elon Musk ameninţă că va renunţa la oferta sa de 44 miliarde de dolari pentru achiziţionarea platformei de socializare Twitter Inc, acuzând firma că refuză să-i dea informaţii referitoare la conturile de spam, transmite agenția AP, citată de Agerpres.

Elon MuskFoto: Mano Kors / Dreamstime

Avocaţii Tesla şi directorul general al SpaceX au trimis luni o scrisoare Twitter în care ameninţă că vor renunţa la tranzacţie. Scrisoarea a fost inclusă într-o solicitare transmisă Autorităţii de supraveghere a pieţei de capital din SUA (U.S. Securities and Exchange Commission - SEC).

În document se arată că Musk a cerut în mod repetat informaţii începând din 9 mai, aproximativ o lună după ce a înaintat oferta de achiziţionare a Twitter, pentru a evalua cât de multe dintre cele 229 de milioane de conturi ale companiei sunt false.

În urma anunţului, acţiunile Twitter au scăzut cu peste 5% în predeschiderea şedinţei de tranzacţionare a Bursei de la New York.

Acuzațiile făcute de avocații lui Elon Musk

În scrisoare, avocaţii susţin că Twitter s-a oferit doar să furnizeze detalii privind metodele de testare ale companiei. Dar ei subliniază că răspunsul „ar echivala cu refuzul de a transmite datele solicitate de Elon Musk”.

Şeful Tesla vrea datele pentru a face propriile sale verificări a ceea ce el susţine că ar fi metodologiile relaxate ale Twitter. Pe baza celei mai recente corespondenţe cu Twitter, Musk crede că firma se opune şi zădărniceşte dreptul său la obţinerea de informaţii, conform acordului de fuziune din aprilie, susţin avocaţii.

„Aceasta reprezintă o încălcare flagrantă clară a obligaţiilor Twitter, conform acordului de fuziune din aprilie, iar Elon Musk îşi rezervă toate drepturile rezultând din aceasta, inclusiv dreptul de a nu finaliza tranzacţia şi de a încheia acordul de fuziune”, se arată în scrisoare.

Saga cumpărării Twitter de către Musk

Elon Musk s-a exprimat în favoarea curăţării conturilor de spam. Recent, Twitter a raportat că în primele trei luni din 2022 conturile false au reprezentat mai puţin de 5% din utilizatorii zilnici activi.

Dacă Twitter sau Elon Musk se retrag din acord, trebuie să plătească celeilalte părţi o taxă de reziliere de un miliard de dolari.

Miliardarul sud-african a anunțat pe 25 aprilie că a ajuns în mod oficial la un acord cu consiliul de administrație al companiei pentru achiziționarea platformei social media, după ce acesta a încercat inițial să blocheze achiziția.

Musk a anunțat apoi pe 13 mai că suspendă temporar achiziția Twitter din cauza lipsei de transparență a companiei privind numărul de conturi false de pe platforma sa. El a anunțat ulterior că negocierile cu compania continuă.

Unii analiști sunt de părere că Musk folosește amenințările cu renunțarea la achiziție pentru a renegocia prețul de 44 de miliarde de dolari convenit inițial.