CEO-ul Tesla și SpaceX Elon Musk a atacat în apel decizia unui judecător de a refuza să anuleze o înțelegere făcută în 2018 cu Comisia pentru Bursă și Valori Mobiliare (SEC) din SUA care îi restricționează o parte a postărilor făcute pe Twitter, relatează Reuters.

Elon MuskFoto: Mano Kors / Dreamstime

Acordul încheiat între SEC și Musk stipulează că un avocat al Tesla trebuie să aprobe în prealabil postările făcute de Musk cu privire la compania producătoare de mașini electrice.

Miliardarul sud-african a fost de acord cu măsura pentru a rezolva pe cale amiabilă un proces intentat de autoritatea americană din cauza unei postări pe care a făcut-o pe 7 august 2018 pe Twitter în care a anunțat că „a asigurat” fondurile necesare pentru a scoate Tesla de pe bursă prin cumpărarea acțiunilor sale.

SEC l-a acuzat pe Musk de manipularea acțiunilor companiei și fraudarea investitorilor după ce a devenit evident că el nu obținuse de fapt fondurile necesare.

Înțelegerea încheiată între Elon Musk și SEC

Ca parte a aceleiași înțelegeri dintre cele două părți atât Musk cât și Tesla au convenit să plătească o amendă de 20 de milioane de dolari și miliardarul să renunțe temporar la funcția de președinte al companiei.

Un judecător american a respins în data de 27 aprilie a acestui an o solicitare a miliardarului de a anula partea înțelegerii care prevede că postările sale legate de Tesla trebuie aprobate de un avocat al companiei.

SEC a deschis o nouă investigație împotriva lui Musk, acuzând Tesla că nu a respectat înțelegerea după ce miliardarul a creat un sondaj pe Twitter în luna noiembrie a anului trecut în care și-a întrebat cei peste 62 de milioane de urmăritori ai săi dacă să vândă 10% din acțiunile companiei auto.

Cum încearcă Elon Musk să obțină mai multă libertate pe Twitter

Musk acuză acum că acordul și noua investigație a autorității americane îi subminează dreptul la libertatea de exprimare garantat de Constituție, acuzând SEC că încearcă să lanseze „investigații nesfârșite și fără margini” cu privire la afirmațiile sale.

Însă judecătorul Lewis Liman a respins la sfârșitul lui aprilie argumentele formulate de avocații lui Musk, spunând că acestea „sunt complet neconvingătoare” și că miliardarul sud-african, deja unul dintre cei mai bogați oameni din lume în 2018, a fost de acord cu măsura la momentul respectiv pentru a nu plăti o amendă mai mare.

Judecătorul a mai spus că Musk nu poate acuza acum că simte că a fost constrâns să accepte înțelegerea doar fiindcă s-a răzgândit și crede că Tesla este o companie „invincibilă” în prezent.

Săptămâna trecută Musk a amenințat din nou că va renunța la cumpărarea Twitter dacă reprezentanții platformei nu îi pun la dispoziție date despre numărul de conturi false de pe aceasta, negocierile prelungindu-se de la începutul lunii aprilie, când miliardarul a cumpărat un prim pachet de 9,2% din acțiunile companiei.