Studiu: Romania este de zece ori mai ieftina ca Europa de Vest in privinta cheltuielilor cu salariile

de Diana Zaharia     HotNews.ro
Joi, 13 martie 2008, 15:33 Economie | Companii


Romania este de zece ori mai ieftina fata de Europa de Vest in ceea ce priveste cheltuielile salariale si nesalariale totale facute de o companie pentru un angajat, se arata intr-un studiu al PricewaterhouseCoopers asupra capitalului uman. Totodata, studiul releva ca la un euro investit in salarii, o companie obtine in Romania 1,4 euro. Rentabilitatea este de patru ori mai mare decat in tarile Europei de Vest unde pentru un euro investit se realizeaza 1,1 euro.


Unul dintre principalii indicatori pe care companiile il analizeaza atunci cand iau decizia de a investi este cel de "full time equivalent", un indicator care masoara numarul de ore lucrate raportat la o norma de lucru intreaga. Potrivit acestui indicator, in Romania veniturile unei companii sunt de 15 mii euro anual, in Europa Centrala si de Est de 25 mii euro, iar in Europa de Vest de 150 mii euro.

In ceea ce priveste cheltuielile salariale si nesalariale totale ale unei companii cu un angajat, Romania este de zece ori mai ieftina decat Europa de Vest. Daca aceste costuri se situeaza n Romania in jurul a zece mii euro, in Europa Centrala si de Est cresc pana la aproximativ 15 mii euro, iar in Europa de Vest ajung pana aproape de 100 mii de euro.

Forta de munca este principalul capitol de cheltuieli intr-o companie

"Cum costurile cu forta de munca reprezinta o pondere importanta a cheltuielilor, prin ele insele pot determina decizii radicale de business, de la investitii semnificative in tehnologie pana la mutarea unor functiuni in zone geografice avantajoase. Pana acum, multe companii, inclusiv locale, au preferat sa investeasca mai putin in tehnologie si optimizarea proceselor deoarece isi permiteau sa angajeze forta de munca in exces. Exista o tendinta tot mai evidenta a companiilor de a investi in tehnologie, in sisteme informatice sau in reorganizarea si eficientizarea activitatii astfel incat productivitatea pe angajat sa creasca. Fara a lua astfel de masuri, nu-si pot pastra profitabilitatea in fata cresterilor salariale", a explicat pentru Hotnews.ro, Ruxandra Stoian, director human resource services in cadrul PricewaterhouseCoopers.

Capitalul uman este singurul capitol major de cheltuieli intr-o companie. Spre exemplu, cheltuielile cu forta de munca ajung pana la trei miliarde euro pentru o companie cu venituri de 10 miliarde euro.

Costurile cu forta de munca influenteaza deciziile luate de companii in privinta relocarii afacerilor. In ultimul timp, companii precum Ford, Nokia, Mitsubishi sau Mercedes si-au anuntat intentia de a investi in Romania, fiind atrase si de forta de munca mai ieftina.

 "Globalizarea a accentuat fenomenul de off-shoring (respectiv on-shoring, cand vorbim despre aceeasi arie geo-politica), care inseamna mutarea anumitor procese de business dintr-o tara in alta, motivatia principala in ambele cazuri fiind reducerea costurilor. Acest factor trebuie completat cu existenta calificarilor necesare in zona respectiva astfel incat calitatea produsului sau a serviciului sa se pastreze, de aceea sunt doua categorii de procese care se preteaza la acest tip de abordare, productia si serviciile", a afirmat consultantul PwC.

Valoarea adaugata a fortei de munca este de patru ori mai mare in Romania decat in Europa de Vest

Un indicator semnificativ este valoarea adaugata realizata prin forta de munca. In functie de acesta, companiile iau majoritatea deciziilor importante legate de capitalul uman. In Romania valoarea adaugata realizata prin capitalul uman este de 1,4 euro la un euro, ceea ce insemna ca o companie care investeste un euro in salarii realizeaza 1,4 euro. Rentabilitatea Romaniei este de patru ori mai mare decat cea a tarilor din Europa de Vest si din Europa Centrala si de Est unde o companie obtine 1,1 euro la un euro investit.

"Randamentul mare in Romania se datoreaza costului salarial mic, iar tendinta de crestere a salariilor in Romania pune problema daca acest randament al fortei de munca se va mentine", a declarat Ruxandra Stoian.

Sursa citata a mai aratat ca in prezent se contureaza si in Romania o tendinta spre investitii cu valoare adaugata mai mare. "Daca ne uitam putin in urma, in Romania primele afaceri straine au fost lohn-urile, in special pe zona de industrie usoara, apoi au venit producatorii industriali, zona de piese auto dezvoltandu-se foarte mult mai ales in partea de vest a tarii, iar apoi au inceput sa se dezvolte sectoarele care cer forta de munca mai calificata, de la dezvoltarea de software la servicii financiare sau de tip call center. Tendinta este de pozitionare spre activitati cu valoare adaugata mai mare, pe masura ce costurile cu forta de munca sunt tot mai mari, pentru a pastra nivelul rentabilitatii", a punctat Ruxandra Stoian.

Studiul PwC "Saratoga Human Capital Benchmarking 2007" a fost realizat prin intervievarea a 60 de companii europene, din sase sectoare de activitate: financiar, bunuri de larg consum, industrie, IT&C, farmaceutice si retail.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2959 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  matematica (Joi, 13 martie 2008, 16:18)

  un om [anonim]

  1,4 /1,1 = 4??? De cand? Unde e rentabilitatea asta fabuloasa, ca eu n-am gasit-o. greu cu matematica
  • 0 (0 voturi)    
   re: matematica (Joi, 13 martie 2008, 16:29)

   Radu [anonim] i-a raspuns lui un om

   explicati pentru "anonimi":
   1,4 - 1 / 1.1 - 1 = 4

   anonim vei fi o viata
  • 0 (0 voturi)    
   matematica + logica (Joi, 13 martie 2008, 16:34)

   puiu [anonim] i-a raspuns lui un om

   logica
   -1,4 euro la 1euro = 0,4 euro ( profit )
   -1,1 euro la 1euro = 0,1 euro ( profit )

   matematica
   -0,4 / 0,1 = 4

   se pare ca logica bate matematica...
   • 0 (0 voturi)    
    da, cam asa e (Joi, 13 martie 2008, 16:52)

    Alex [anonim] i-a raspuns lui puiu

    ...dar de ce e de patru ori mai rentabila in privinta costurilor cu salariile si de 10 ori mai ieftina in privinta cheltuielilor cu salariile?

    Daca fac un surub in Germania si platesc acolo un muncitor cu 10 euro, vand surubul cu 11euro am scos 1.1 euro pt fiecare euro investit.

    Daca fac in Ro un surub pt care platesc un muncitor 1 euro, doar nu vand surubul cu 1,4 euro, ca piata e destul de globalizata, il voi vinde tot cu 11 euro, hai poate mai ieftin, cu 10euro
    la un profit de 9 euro in Ro fata de 0,1 in Ge, rezulta o rentabilitate de 90 de ori, nu de 4 ori.
    Nu cred ca 86 de ori se duce in taxe sau mita, cred ca ceva e putred cu articolul....
  • 0 (0 voturi)    
   alooo matematica (Joi, 13 martie 2008, 16:36)

   din germania [anonim] i-a raspuns lui un om

   bai baiatule,
   se calculeaza rentabilitatea pe profit !!
   0,4/0,1 ...
  • 0 (0 voturi)    
   :) (Joi, 13 martie 2008, 16:36)

   Dan [anonim] i-a raspuns lui un om

   1,1 inseamna ca la 10 euro platiti angajatullui, 1 euro intra in buzunarul patronului;
   1,4 inseamna 10 euro angajatului, 4 euro in buzunarul patronului.

   Simplu, nu?
  • 0 (0 voturi)    
   din capcanele aritmeticii de clasa a cincea (Vineri, 14 martie 2008, 14:28)

   circotasu [anonim] i-a raspuns lui un om

   o,4 / 0,1 = 4
 • 0 (0 voturi)    
  inmultire (Joi, 13 martie 2008, 16:26)

  nicu [anonim]

  1.4 nu e de 4 ori mai mare decat 1.1 ci doar de 1.2727 ori mai mare
  • 0 (0 voturi)    
   e greu (Joi, 13 martie 2008, 16:36)

   gruceanu [anonim] i-a raspuns lui nicu

   (1.4 - 1) / ( 1.1 - 1) = ?
 • 0 (0 voturi)    
  despre 1,4:1,1 (Joi, 13 martie 2008, 16:59)

  daniel [anonim]

  eu o sa trec peste matematica si o sa ma refer la altceva, despre acelasi raport care s-a comentat mai sus ...

  concluzia mea este ca exista potential de a ridica salariile in romania pt ca se pare ca firmele au randamente bune. Desi oamenii sunt saraci, firmele se imbogatesc si cred ca echilibrul ar trebui mutat spre acel 1,1 din tarile vestice.

  ma intreb insa cine tb sa puna presiunea necesara asupra companiilor ...
  • 0 (0 voturi)    
   i-auzi socialistul unde era (Joi, 13 martie 2008, 17:43)

   Marean [anonim] i-a raspuns lui daniel

   Eheee... ia uite cum apare socialistu'. Cu fata umana, evident.
   Daniel, nu-i asa ca tu ai vrea ca statul sa se implice putin si sa stabileasca niste limite de profit la companiile astea particulare, ca prea si-au luat-o-n cap? Pai ce-i aia plusvaloare de 40%? Ia, sa mai dea si la angajati, ce naiba, asta deja e exploatarea omului de catre om.
   Eh, n-ai vrea? Hai, recunoaste!
   • 0 (0 voturi)    
    si uite naivu' unde era (Joi, 13 martie 2008, 20:12)

    Realist [anonim] i-a raspuns lui Marean

    nu cred ca a spus nimeni nimic de implicarea in firme...dar tu repede sari cu gura; daca ai un interes direct, te inteleg. Daca nu ai...inseamna ca esti un amarat ce lucreaza pe un salariu de nimic si asa o sa lucrezi toata viata.
    Ce sugereaza articolul e ca este loc tot inainte de crescut salariile...contrar celor spuse de marele economist Isarescu, cum ca nu am fi suficient de productivi. Nu, suntem suficient de productivi, dar si patronii sunt mult prea lacomi.
    Ganditi-va la nivelul preturilor, chiriilor si va veti da seama cat de prost o ducem.
    Un salariu minim pe economie cel putin dublu va afecta doar profitul patronilor, aducandu-l mai aproape de normal. Nici pe departe nu va duce la inflatie pe termen lung...pentru ca:
    - alimentele sunt deja mai scumpe ca in UE. daca se vor scumpi mai mult...se vor gasi niste firme sa aduca alimente din UE. La fel si cu celelalte produse.
    - chiriile sunt deja cam mari pentru ceea ce ofera...poate maxim 30 %
    - benzina se poate scumpi cu cel mult 30%...
    Atunci...ce ati prefera? salariu dublu si 30 % inflatie in primul an....sau salariile actuale si 8 % inflatie?
   • 0 (0 voturi)    
    cine pune presiunea? (Vineri, 14 martie 2008, 10:49)

    daniel [anonim] i-a raspuns lui Marean

    salut,

    socialist-nesocialist e o realitate ca salariile is mici si firmele raporteaza profituri in cresteri iar miliardarii rasar ca ciupercile dupa ploaie.

    economia e in crestere dar nu pt toata lumea, nu toti o simt.

    mi se pare normal sa se transmita cresterea pana la celula societati.

    cred ca statul poate juca un rol, mi se pare normal ca pe de o parte sa incurajeze investitiile si crearea de locuri de munca dar daca este potential ca salariile sa fie crescute banuiesc ca sunt parghii prin care sa faca asta. limitele de profit nu sunt o solutie ...

    pe langa stat sunt altii care pot pune presiune ... sindicatele si oamenii in primul rand. oamenii deja isi exprima parerea plecand din tara la salarii mai rezonabile - in prezent cred ca marea masa sunt singurii care pun cu adevarat presiune pe angajatori. as vrea ca si statul sa faca ceva si sindicatele sa fie mai active.

    sa nu intelegeti ca sunt mare macroeconomist, mi se par lucruri de bun simt si imi dau cu parerea. Iar daca zic ceva nu ma astept sa fiu atacat la persoana ci la opinie. sa conversam civilizat!
 • 0 (0 voturi)    
  Cum sa vina in Ro? (Joi, 13 martie 2008, 17:20)

  Stramba-Lemne [anonim]

  Raport destepti/prosti ingramaditi=7/2!!!
 • 0 (0 voturi)    
  raportul (Joi, 13 martie 2008, 17:34)

  Terente [anonim]

  make it 8/2 .. cu voia dvs., desigur.
 • 0 (0 voturi)    
  concluzii eronate si publicitate pentru PwC gratis (Joi, 13 martie 2008, 17:47)

  Dedalus [anonim]

  Spanacus !!

  Despre ce nivel de calificare e vorba?

  Daca vorbim de forta de munca inferior calificata, de care e plina Romania (nu-mi povestiti de romani care se pricep la nustiu ce, ca va invit sa-mi vedeti baia....), e una sui probabil ca avem intr-adevar cea mai ieftina forta de munca inferior califciata din Europa.

  Lucrurile stau insa altfel in ce priveste forta de munca superior calificata- daca nu ma credeti uitati-va la orice scrisoare scrisa de Guvern sau chiar de primarii si veti vedea ca nici WORd nu e cunoscut ca lumea. Sunt docuemtne intregi de sute de pagini, emise de ditai minisgterele in care nu exista cuprins (probabil ca oribila comanda insert table of content este prohibita in ministere).

  Plus ca sa ma ierte PwC, dar e o aberatie sa spui ca "existenta fortei e munca calificata" a dus la produse cu valoare adaugata mare in Romania, dand ca exemplu constructiile de masini. Alea sunt linii tehnologice in general puternic robotizate, al care lucreaza cativa oameni hipercalificati (de exemplu la pupitrele de comanda si, cateodata la service) si in rest niste amarasteni (si aia putini) care nu au de ce sa stie prea multe pentru a se uita la banda.
  Sigur ca depinde de la caz la caz, Nokia find un bun exemplu de analiza particularizata.
  Dar nu poti trage din 2 exemple (fie ele si nokia si ford) concluzii de acest tip.
  Mai mult, au fost investigate cateva comapnmii, din cateva sectoare- nu poti trage in nici un caz concluzii pentru INTREAGA EUROPA si mai ales pentru INTREAGA Romanie.
  Eu inteleg dorinta PwC de a-si face reclama gratuita pe HotNews, dar macar sa spuna niste lucruri inteligibile si rationale, nu aiureli de acest gen.
 • 0 (0 voturi)    
  Re: Concuzii eronate (Joi, 13 martie 2008, 18:16)

  bogdan192 [anonim]

  Salut

  Trag nadejde ca nu ai avut rabdare sa citesti articolul pana la capat, nu ca iti place sa dai din taste degeaba. Vezi ca pe la final sunt date sursele survey-ului.

  Vreau sa stiu si eu unde gasesti tu "forta de munca inferior calificata". Si mai intai ce intelegi prin "inferior calificata". AFAIK ori esti califica, ori nu esti. E simplu.
  Cat despre romani care se pricep la meseria lor, am vazut destui pana acum. Majoritatea colegilor mei de la munca stiu sa faca bine ce fac. Majoritatea colegilor mei de la scoala sunt foarte eficienti in activitatile lor. Banuiesc ca asta i-ar inscrie in categoria de romani calificati.
  Faptul ca tu nu-ti poti permite sa angajezi o firma respectabila sa-ti repare baia nu e un argument pentru a demonstra ca .ro e plina de "munca inferior calificata".

  Cat despre guvern si birocratie, asta nu incape in descriere. Studiul era facut pentru firme private, nu institutii de stat. Nu au nici o legatura una cu alta.

  In opinia mea umila, studiul e foarte relevant pentru motivatia cresterii afluxului de firme mari venite in .ro in ultima vreme. Profit de 40 de centi in plus in loc de 10 doar pentru ca forta de munca e mult mai ieftina m-ar convinge si pe mine sa-mi deschid o fabricuta in .ro daca as avea banii.
  • 0 (0 voturi)    
   uite mai multe argumente (Joi, 13 martie 2008, 19:21)

   Dedalus [anonim] i-a raspuns lui bogdan192

   Studiul nu era despre "fabricute".

   "Inferior calificata", inseamna exact ce inseamana cuvintele respective - adica de calitate indoielnica. Daca afirmi ca nu intelegi ce am spus inseamana ca nu vrei sa intelegi, eu mai mult nu explic.

   Eu nu te opresc sa-ti angajezi ce firma vrei sa-ti repare baia, dar sa te vad cum o sa inchei contractul cu acea firma mare, respectabila, avand ca obiect repararea robinetilor de la cada...

   Iaca sursele de care spui:
   "Studiul PwC "Saratoga Human Capital Benchmarking 2007" a fost realizat prin intervievarea a 60 de companii europene, din sase sectoare de activitate: financiar, bunuri de larg consum, industrie, IT&C, farmaceutice si retail."

   Este exact ce am spus, si anume ca esantionul este limitat (60 de companii din cele cateva sute de mi de companii), atat ca numar cat si diversitate (sase sectoare din cele cateva sute) si ca nu poti trage o concluzie din el.

   Sa tragi o concluzie pentru intreaga Europa din sursele citate, e o aberatie statistica pe care nici nu ma obosesc sa o explic. Vezi si tu un manual in domeniu.

   Cat priveste colegii tai de scoala, departe de mine gandul sa-i jignesc, dar am avut de a face cu foooaaarte multi absolventi si studenti si te asigur ca regula este de slaba pregatire. Exceptiile sunt formate din cei care se pregatesc singuri. Ca sa te convingi, ia si tu un manual sau un curs la o disciplina la alegere si compara-l cu un manual din SUA.

   Stiu ca e de bon ton de te apreciezi singur, dar totul merge pana ajungi sa te compari cu cei care sunt in domeniul tau considerati foarte buni. Atunci, unora li se taie complexul de superioritate.

   Exemplul cu institutiile de stat l-am dat ca un exemplu chiar foarte dificator, in sensul ca in momentul in care majoritatea tinerilor doresc sa lucreze la stat (sunt studii pe tema asta) e clar ca multi din cei CAPABILI vor fi in acea zona samd (du tu la capat rationamentul).

   OT: daca lucrezi la PWC nu te obosi sa o aperi. Ea nu te va apara
 • 0 (0 voturi)    
  nu (Vineri, 14 martie 2008, 13:52)

  io [anonim]

  nu dati banii pe prostii...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by