Facebook a încheiat un acord preliminar într-un proces de lungă durată prin care se cer despăgubiri de la reţeaua de socializare pentru că le-a permis unor terţi, printre care compania Cambridge Analytica, să aibă acces la date private ale utilizatorilor.

Scandalul Cambridge Analytica - FacebookFoto: Andrey Yanevich / Alamy / Alamy / Profimedia

Potrivit unui document judiciar depus vineri la un tribunal din San Francisco, Facebook anunță că înaintează planul unui „acord de principiu” şi a cerut suspendarea procedurilor pentru 60 de zile „pentru a finaliza acordul în scris şi a-l prezenta tribunalului”, relatează Agerpres citând AFP.

Reţeaua de socializare nu precizează nici valoarea, nici termenii acordului în acest proces în nume colectiv.

Solicitată de AFP să comenteze, Meta, compania-mamă a Facebook, a răspuns că „nu are niciun comentariu de făcut momentan”.

Acordul survine în contextul în care preşedintele director general al Meta, Mark Zuckerberg, şi directoarea generală, Sheryl Sandberg, care şi-a anunţat demisia în iunie după 14 ani la companie, urmează să depună mărturie în faţa justiţiei în septembrie, în cadrul acestui scandal.

Cambridge Analytica a colectat şi exploatat datele persoanele a 87 de milioane de utilizatori Facebook

Într-o procedură iniţiată în 2018, utilizatori ai Facebook au acuzat reţeaua de socializare că a încălcat regulile de protecţie a vieţii private transmiţând datele lor unor părţi terţe, printre care şi firma Cambridge Analytica, având legături cu campania prezidenţială a lui Donald Trump în 2016.

Cambridge Analytica, care s-a închis de atunci, a colectat şi exploatat, fără consimţământul lor, datele persoanele de la 87 de milioane de utilizatori ai Facebook, la care platforma i-a oferit acces.

Informaţiile ar fi fost folosite pentru a elabora un software pentru a orienta votul alegătorilor americani în favoarea lui Donald Trump.

În iulie 2019, autorităţile federale au aplicat Facebook o amendă de cinci miliarde de dolari pentru că şi-a „păcălit” utilizatorii şi i-au impus un control independent asupra gestionării datelor personale.

De la declanşarea scandalului Cambridge Analytica, Facebook a suprimat accesul la datele a mii de aplicaţii, suspectate că abuzează de ele, limitând cantitatea de informaţii accesibile dezvoltatorilor în general şi uşurând, pentru utilizatori, calibrarea restricţiilor în privinţa distribuirii datelor personale.