Bursa de la New York a încheiat în scădere vineri, speriată de vestea că Rusia va stopa exportul de gaze în Europa, ceea ce sporește temerile legate de o escaladare a crizei energetice și de o recesiune pe Bătrânul Continent, potrivit AFP.

Wall StreetFoto: Vichaya Kiatying-Angsulee / Panthermedia / Profimedia Images

Dow Jones a pierdut 1,07%, coborând la 31.318,44 puncte, Nasdaq a cedat 1,31% și a închis la 11.630,86 puncte, iar S&P 500 a scăzut cu 1,07% la 3.924,26 puncte.

Nasdaq a suferit a șasea ședință consecutivă de scădere, o secvență care nu s-a mai înregistrat de mai bine de trei ani.

"Se poate face o legătură directă între știrile despre Gazprom" și răsturnarea pieței, a subliniat Patrick O'Hare de la Briefing.com. "Adaugă un factor de incertitudine."

Grupul a anunțat vineri că prelungește închiderea Nord Stream, care asigură cea mai mare parte a aprovizionării Europei cu gaze din Rusia, invocând necesitatea de a repara o turbină defectă.

Inițial, gazoductul urma să reia livrările sâmbătă, după trei zile de întreținere.

"Europa se află deja într-o situație economică slăbită, așa că piețele văd în mod clar (această știre) ca pe un factor agravant", a declarat Bill Northey de la US Bank Wealth Management.