Compania de distribuţie a gazelor Bulgargaz va lansa marţi trei licitaţii pentru gaze naturale lichefiate pentru a evita apariţia unor probleme în aprovizionarea cu gaze la iarnă, a declarat directorul general al companiei de stat Denitsa Zlateva, citată de Reuters și Agerpres.

Navă ce transportă gaz lichefiatFoto: DreamsTime

Bulgargaz va începe o licitaţie pentru livrări de gaze lichefiate în lunile noiembrie şi decembrie, o altă licitaţie pentru livrări pe parcursul anului 2023 şi a treia pentru o perioadă de zece ani, a precizat Denitsa Zlateva, obiectivul final al acestora fiind asigurarea securității energetice pe termen lung.

În paralel, Bulgaria poartă discuţii cu grupul rus Gazprom pentru reluarea livrărilor de gaze, care au fost întrerupte de Moscova în luna aprilie după ce autorităţile de la Sofia au refuzat să plătească în ruble, dar deocamdată nu există progrese notabile, a declarat ministrul bulgar al Energiei, Rossen Hristov.

Hristov anunțase pe 22 august că Bulgaria dorește să renegocieze cu Gazprom decizia de întrerupere a furnizării de gaze naturale, în condițiile existenței unor temeri privind o penurie la iarnă.

Gazprom a sistat livrările de gaze naturale către Bulgaria pe 26 aprilie, în aceeași zi în care a luat această decizie și în cazul Poloniei.

În prezent, Bulgaria, care este aproape complet dependentă de importurile de gaze ruseşti, îşi asigură aproximativ 30% din necesităţi cu livrări din Azerbaidjan şi cumpără restul de pe piaţă.

FOTO articol: Dreamstime.com.