Elon Musk a preluat oficial controlul Twitter pentru 44 de miliarde de dolari, deschizând o nouă eră incertă pentru influenta platformă sub conducerea unuia dintre cei mai fervenți critici ai săi, potrivit AFP.

Elon MuskFoto: Carina Johansen / AFP / Profimedia

„Pasărea este liberă”, a scris joi seară pe Twitter patronul Tesla și SpaceX.

„Să înceapă petrecerea”, a adăugat vineri capriciosul executiv, ale cărui provocări stârnesc admirația unora și dezgustul altora.

Primele măsuri

El a anunțat apoi că intenționează să doteze rețeaua de socializare cu un „consiliu de moderare a conținutului cu o gamă largă de opinii”.

„Nicio decizie majoră privind conținutul sau reactivarea conturilor nu va avea loc fără intervenția consiliului”, a declarat multimiliardarul, care s-a erijat în apărătorul suprem al libertății de exprimare.

Elon Musk are acum toată puterea, deoarece a decis să scoată Twitter de pe bursă.

„Fuziunea dintre Twitter și X Holdings II, o companie controlată de Elon Musk, a fost finalizată pe 27 octombrie”, a anunțat vineri dimineață Bursa de Valori din New York (NYSE). „Toate acțiunile Twitter au fost schimbate pentru 54,20 dolari în numerar”, a precizat aceasta.

Bursa de valori de la New York Foto: Sipa USA / ddp USA / Profimedia

Primele concendieri

Noul proprietar i-a concediat pe directorul executiv al platformei, Parag Agrawal, și pe alți doi directori, directorul financiar Ned Segal și directorul juridic Vijaya Gadde, potrivit unor surse anonime de la CNBC și Washington Post.

Contactat de AFP, Twitter nu a confirmat informația.

Însă Ned Segal le-a mulțumit vineri pe Twitter foștilor săi colegi pentru perioada „cea mai împlinită” din cariera sa.

Twitter este capabil să „democratizeze comunicarea și cunoașterea”, a scris el pe Twitter. „Este o responsabilitate uriașă pentru toți cei care lucrează pentru acest obiectiv. Le doresc putere, înțelepciune și previziune”, a scris el.

„Ajutarea umanității”

Elon Musk a avut timp până vineri să finalizeze achiziția rețelei de socializare, în caz contrar, un proces ar fi avut loc în noiembrie.

Tranzacția a trenat de la anunțul de la sfârșitul lunii aprilie al unei oferte de achiziție de 44 de miliarde de dolari, pe care Twitter a acceptat-o cu reticență.

Antreprenorul a încercat să renunțe unilateral la afacere la începutul lunii iulie, acuzând Twitter că l-a mințit, dar consiliul de administrație al companiei a sesizat instanța.

La începutul acestei luni, cu doar câteva zile înainte de începerea unui proces pe care Twitter părea să îl câștige, Elon Musk s-a oferit în cele din urmă să încheie afacerea la prețul convenit inițial.

Elon Musk e noul proprietar al Twitter Foto: Captura video

Sosirea sa în fruntea Twitter provoacă diviziuni.

Susținătorii săi, în special cei din dreapta americană, aprobă viziunea sa absolutistă asupra libertății de exprimare. Însă mulți angajați, utilizatori, ONG-uri și oficiali aleși se tem că platforma va fi invadată și mai mult decât este deja de abuzuri, de la hărțuire la dezinformare.

Elon Musk a deschis ușa unei reveniri a lui Donald Trump, care a fost înlăturat de pe Twitter după ce și-a susținut fanii care au luat parte la asaltul din ianuarie 2021 de pe Capitoliu.

Joi, Elon Musk a încercat să-i liniștească pe agenții de publicitate - care preferă să își susțină reclamele cu conținut consensual - spunând că dorește să permită exprimarea tuturor opiniilor pe site, fără a-l transforma într-o platformă „infernală” în care totul ar fi permis.

Este „important pentru viitorul civilizației să existe un spațiu public online în care o mare varietate de opinii pot fi dezbătute într-un mod sănătos, fără a recurge la violență”, a scris el într-un mesaj adresat în special mărcilor, care aduc cea mai mare parte a veniturilor Twitter.

El a mai spus că nu a făcut această achiziție pentru că era „ușor” sau „pentru a face bani”, ci pentru „a încerca să ajute omenirea”.

Concurență acerbă

Comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, l-a avertizat pe miliardar că Twitter va trebui să se conformeze noilor norme digitale ale UE care obligă marile platforme să își modereze conținutul.

„În Europa, pasărea va zbura în conformitate cu regulile noastre europene”, a scris Breton pe Twitter.

Twitter, care avea 238 de milioane de așa-numiți utilizatori zilnici „activi” la sfârșitul lunii iunie, atrage o audiență mai mică decât un gigant precum Facebook, dar mulți factori de decizie politică, companii și mass-media.

Din punct de vedere financiar, jocul se anunță strâns pentru o companie care s-a luptat întotdeauna să obțină profit și care va trebui, de asemenea, să ramburseze împrumutul de 13 miliarde de dolari contractat de Elon Musk pentru achiziționarea sa.

Delistarea Twitter de la Bursă îi oferă o mare libertate de acțiune. El intenționează să concedieze mii de angajați ai grupului, potrivit mai multor ziare americane.