​Actuala criză economică este mai puţin preocupantă pentru companiile germane decât cea declanşată de pandemia de coronavirus, arată un studiu publicat luni de institutul german Ifo, citat de dpa și Agerpres.

Intr-o uzina autoFoto: Volkswagen

Circa 7,5% dintre afaceri consideră că existenţa le este ameninţată, comparativ cu 21,8% în iunie 2020, conform acestui studiu.

„În lumina puternicei diminuări a creşterii economice, companiile se prezintă foarte robuste", a spus expertul Ifo Klaus Wohlrabe. Numărul companiilor care se tem în momentul de faţă pentru viitorul lor este uşor mai ridicat decât în aprilie, când se simţeau ameninţate 7,1% dintre companii.

Deosebit de afectat în acest moment este sectorul retailului, în cazul căruia 11,6% dintre societăţi şi-au manifestat temerea că s-ar putea să nu supravieţuiască.

„Dinamica actuală a inflaţiei constituie o preocupare majoră pentru retaileri”, a notat Wohlrabe.

„Preţurile mai mari la energie au dus la o uşoară creştere a anxietăţii existenţiale, în special în sectoarele cu consum energetic intens”, potrivit acestuia.

Germania a înregistrat în luna octombrie cea mai mare rată a inflației din ultimii 70 de ani în contextul temerilor deja ridicate că economia va intra în recesiune.