Compania americană Nvidia a început să ofere Chinei o alternativă la exporturile de cipuri asupra cărora guvernul de la Washington a impus sancțiuni, relatează The Wall Street Journal.

NvidiaFoto: Andreistanescu | Dreamstime.com

Nvidia spune că noul cip pentru procesare grafică, numit A800, se conformează restricțiilor decise de administrația Biden cu privire la tipurile de cipuri care pot fi exportate în China.

Compania a mai precizat că a început să producă acest tip de cip luna trecută în contextul în care risca să piardă venituri de sute de milioane de dolari pe piața din China după ce administrația democrată de la Washington a prezentat luna trecută un nou set de sancțiuni asupra exporturilor către Beijing.

Fabricarea şi exportul de semiconductori fac obiectul unei bătălii aprige între cele două puteri economice pentru dominaţia tehnologică. SUA acuză cu regularitate China de spionaj industrial şi de ameninţări la adresa securităţii sale naţionale.

Acest conflict a căpătat o nouă amploare de la izbucnirea crizei mondiale de semiconductori ca urmare a pandemiei de COVID-19 care a dus la închiderea unora dintre cele mai mari fabrici ce produc astfel de echipamente.

Nvidia vrea să ocolească sancțiunile americane

„Aceste actualizări vor limita capacitatea Republicii Populare Chineze în acelaşi timp de a cumpăra şi de a fabrica unele cipuri de ultimă generaţie, utilizate în aplicaţiile în domeniul militar”, a indicat Biroul industriei şi securităţii (BIS) din Departamentul de Comerţ al SUA pe 8 octombrie cu privire la noile sancțiuni.

„Acţiunile noastre vor proteja securitatea naţională şi interesele politicii externe a SUA, trimiţând totodată un mesaj clar, potrivit căruia leadership-ul tehnologic american este o problemă a valorilor, precum şi a inovaţiei”, a declarat și secretarul adjunct al Comerţului pentru exporturi, Thea Rozman Kendler.

În jur de un sfert din veniturile Nvidia ce s-au ridicat la 26,9 miliarde de dolari în ultimul an fiscal au fost realizate în China.

Compania americană estima în luna august că restricții asupra exporturilor de cipuri A100 ar urma să o coste 400 de milioane de dolari anual în ceea ce privește vânzările pierdute.