Apple a impus restricții asupra iPhone-urilor sale vândute în China în ceea ce privește partajarea de fișiere între dispozitive, o funcție care ar putea fi utilizată pentru a eluda cenzura și a disemina informații considerate ostile sau critice la adresa guvernului, potrivit AFP.

Apple StoreFoto: Norman Chan, Dreamstime.com

China își monitorizează deja îndeaproape internetul și mass-media. În fiecare zi, o armată de cenzori șterge conținutul care prezintă politica statului într-o lumină proastă sau care ar putea crea tulburări.

De asemenea, rețelele de socializare sunt strict controlate, în timp ce multe site-uri străine nu pot fi accesate fără un software de eludare, cum ar fi un VPN.

Pentru a scăpa de cenzură, utilizarea unui iPhone ar putea fi o cale de ieșire.

Pe aceste telefoane, funcția AirDrop face posibilă partajarea tuturor tipurilor de conținut, inclusiv fotografii și videoclipuri, cu un alt dispozitiv Apple aflat în apropiere.

Această funcționalitate este acum restricționată în China. Odată cu ultima actualizare a grupului american, toate iPhone-urile vândute în această țară dezactivează automat această opțiune după 10 minute pentru dispozitivele care nu se află în lista de contacte a utilizatorului.

În termeni concreți, acest lucru reduce drastic probabilitatea de a primi în mod neașteptat fișiere de la străini și, prin urmare, mesaje potențial sensibile schimbate fără cenzură.

Funcția AirDrop a fost folosită în locuri publice pentru a difuza sloganuri critice la adresa Partidului Comunist aflat la putere, în urma unei demonstrații rare care a avut loc luna trecută la Beijing.

Bannere ostile președintelui Xi Jinping au fost atârnate pentru scurt timp pe un pod din capitală, chiar înainte de congresul Partidului Comunist.

Acest gest de sfidare a părut surprinzător într-un oraș care era atunci înconjurat de forțe de securitate și echipat cu nenumărate camere de supraveghere.

Apple a declarat pentru AFP că actualizarea a fost concepută pentru a limita partajarea nedorită a fișierelor și că intenționează să lanseze actualizarea la nivel global anul viitor.

Produsele Apple vândute în afara Chinei nu par să fie afectate de restricțiile impuse de cea mai recentă actualizare a sistemului de operare mobil iOS 16.1.1.

Unii internauți au salutat joi, pe rețeaua de socializare Weibo, o măsură pozitivă de "reducere considerabilă" a "hărțuirii" din partea străinilor.

Alții l-au ironizat pe șeful Apple. "Este Tim Cook membru al Partidului Comunist?", a întrebat ironic un utilizator.

Produsele Apple, de la iPhone la iPad, sunt extrem de populare în China, una dintre cele mai mari piețe ale companiei americane în afara SUA.

foto: Dreamstime