Statul român, prin Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), va deveni acționar majoritar al companiei aeriene Blue Air, a declarat pentru cursdeguvernare.ro președintele autorității, Florian Daniel Geantă.

Tichet Blue AirFoto: Carolyn Jenkins / Alamy / Profimedia Images

El a spus că în cursul zilei de joi va notifica Blue Air că a inițiat această procedură, după ce Ministerul Finanțelor a decis să fie executată garanția privind ajutorul de stat acordat în vara anului 2020.

"În baza adresei pe care am primit-o ieri (miercuri – n.r.) de la Ministerul Finanțelor, vă pot spune că am inițiat procedura prin care o să devenim acționar majoritar al Blue Air”, a declarat șeful Autorității pentru Administrarea Activelor Statului.

Întrebat dacă poate estima un termen până la care AAAS va prelua pachetul majoritar de acțiuni la operatorul de transport aerian, Daniel Geantă a menționat că este greu de precizat cât timp va dura această procedură, care va avea mai multe etape.

Reamintim că în 6 septembrie Blue Air a suspendat toate cursele programate până în data de 12 septembrie, motivând că Ministerul Mediului a pus poprire pe toate conturile companiei.

Administraţia Fondului pentru Mediu a anunţat o zi mai târziu că a decis suspendarea popririi şi stabilirea unui grafic pe 12 luni pentru achitarea creanţei, însă compania a anunţat ulterior că va relua zborurile abia din 10 octombrie, argumentând lipsa banilor pentru combustibil şi pentru celelalte cheltuieli operaţionale. Și acel termen a fost însă amânat.

La jumătatea lunii septembrie, premierul Nicolae Ciucă a anunţat că Corpul de control va face verificări pentru a stabili adevăratele cauze care au dus la blocarea conturilor companiei aeriene. Întrebat dacă există suspiciunea că aceste conturi ale Blue Air să fi fost blocate fără drept legal, premierul a spus: "Există astfel de suspiciuni, motiv pentru care Corpul de control va identifica care au fost adevăratele cauze".

UPDATE Reacția Ministerului Finanțelor:

"Ministerul Finantelor, în calitate de garant al împrumutului acordat companiei aeriene Blue Air Aviation S.A. de cãtre Eximbank SA, a semnalat Bãncii, în calitatea sa de creditor, sã analizeze posibilitatea punerii în aplicare a prevederilor Scrisorii de Garanție care acordau finanțatorului dreptul de executare a acesteia.

Demersul a fost necesar ca urmare a neîndeplinirii în mod repetat de cãtre compania aerianã Blue Air a obligațiilor asumate în cadrul ajutorului de stat oferit de Statul Român, respectiv neachitarea dobânzilor și a ratelor de capital aferente creditului contractat cu garanția statului.

Menționãm cã Eximbank este singura instituție îndreptãțitã, în mod unilateral, sã solicite executarea scrisorii de garantie, în conformitate cu prevederile legale".