Elon Musk, patron al Twitter de trei săptămâni, a anunțat vineri că mai multe conturi ale unor utilizatori suspendați au fost readmise pe platformă, dar că „nu a luat încă o decizie în privința lui Donald Trump”, potrivit AFP.

Elon MuskFoto: Carina Johansen / AFP / Profimedia

Se așteaptă ca șeful Tesla, care apără o viziune absolutistă asupra libertății de exprimare, să adopte o poziție dură față de fostul președinte american Donald Trump, care a fost interzis pe rețeaua de socializare după asaltul din ianuarie 2021 de la Capitoliu.

„Noua politică Twitter este libertatea de exprimare, dar nu libertatea de a ajunge” la public, a explicat Elon Musk pe contul său de Twitter.

„Tweeturile negative sau pline de ură vor fi retrogradate și demonetizate, astfel încât nu vor exista reclame sau alte venituri pentru Twitter. Nu veți găsi aceste tweet-uri decât dacă le căutați în mod special, ceea ce nu este diferit de restul internetului”, a adăugat el.

Twitter părea să se afle vineri în mijlocul unei crize fără precedent, după ce sute de angajați ai grupului, supraviețuitori ai primului val masiv de disponibilizări de acum două săptămâni, au decis să plece ca răspuns la un ultimatum al multimiliardarului.

Elon Musk se confruntă, de asemenea, cu îngrijorări și critici din partea agenților de publicitate, a analiștilor și a oficialilor aleși, după numeroase decizii și poziții contradictorii în ceea ce privește problema crucială a moderării conținutului.

Conturile pe care le-a restabilit vineri - Kathy Griffin, Jordan Peterson și Babylon Bee - sunt apropiate de stânga sau de dreapta americană.

Actrița de comedie Kathy Griffin, care avea două milioane de abonați, a fost suspendată săptămâna trecută de pe platformă, la fel ca și alți utilizatori care și-au schimbat numele de utilizator în „Elon Musk” pentru a-l ironiza pe noul șef. De asemenea, ea își înlocuise poza de profil cu o imagine a miliardarului.

„Conturile de Twitter care se dau drept altcineva, fără a specifica în mod clar că este o parodie, vor fi suspendate permanent", a declarat Elon Musk.

Acuzat că apără libertatea de exprimare mai puțin atunci când el este ținta glumelor, Musk și-a bătut joc și de Kathy Griffin, scriind pe Twitter: „De fapt, a fost suspendată pentru că s-a dat drept comediant”.

„The Babylon Bee”, un site satiric american de orientare conservatoare, a fost suspendat de pe Twitter în martie pentru încălcarea discursului instigator la ură după un tweet despre Rachel Levine, un pediatru transsexual din administrația lui Joe Biden.

Potrivit Bloomberg, fosta soție a lui Elon Musk, Talulah Riley, i-a trimis un mesaj în primăvară, înainte ca acesta să anunțe planurile de achiziție a rețelei sociale, pentru a-și exprima indignarea față de suspendarea Babylon Bee și pentru a-l îndemna să cumpere Twitter pentru a o elimina sau pentru a o face „radical pro-libertate de exprimare”.

Jordan Peterson este o personalitate media cunoscută pentru opiniile sale conservatoare și, de asemenea, suspendată de pe platformă pentru discursuri de ură, împotriva actorului transsexual Elliot Page.

„M-am întors. Mulțumesc Elon Musk”, a scris el vineri pe Twitter.